Här är månadens bästa fonder

Fondkommentar När nyhetsrapporteringen kring coronaepidemin har varit som tätast och arbetslösheten skjutit i höjden, har världens börser vänt upp. Placera har listat fondvinnarna den senaste månaden.

Kina håller som bäst på att öppna upp Wuhan efter månader i karantän. Det kommer liknande signaler i Europa. Danmark, Österrike och Spanien ser över hur man inom kort kan börja öppna delar av ekonomin och stängda skolor. I USA säger Trump-administrationen att de tror att det går att öppna upp landet efter den 1 maj.

Samtidigt har världens centralbanker och många länders regeringar skapat enorma krispaket. Enligt den amerikanska investmentbanken BofA Securities uppgår de till hisnande 15 procent av världens BNP. Efter den brutala oljepriskollapsen har president Trump lyckat släpa både saudier och ryssar tillbaka till förhandlingsbordet. Opec lyckades i helgen fatta ett beslut om stora produktionsneddragningar. Frågan är om de är stora nog. Hur som helst har de kraftiga prisrörelserna på oljemarknaden stabiliserats om än på historiskt låga nivåer.

Att investerarna flytt till mer riskfyllda investeringar den senaste månaden är tydligt. De mest riskfyllda företagsobligationer (High Yield) fortsatte investerarna att nettoköpa för andra veckan i rad. Investerarna har även hittat tillbaka till företagsobligationer med lägre risk (Investment Grade-obligationer). Ett tillgångsslag som mer eller mindre har blivit utbombat den senaste månaden med enorma utflöden.

Investerarna har fortsatt köpa aktier. Intresset för japanska och amerikanska aktier var under förra veckan de största på över 12 veckor. För andra veckan i rad har investerarkollektivet hittat till europeiska aktier även om det handlar om mer modesta inflöden.

För den som vill fördjupa sig i utvecklingen för de globala aktiemarknaderna och vilka effekter coronaspridningen fått, hänvisar jag till Pekka Kääntäs artikel ”Hoppet står till en tillväxtboom”.

Placera har i vanlig ordning valt att lista vinnar- och förlorarfonder ur Avanzas fondutbud. Det skiljer knappt 70 procentenheter mellan den bästa och den sämsta fonden. Det är ett rekordstort gap, med tanke på att mätperioden bara sträcker sig en månad.

Vinnarfonder

Månadens lista är en spretig historia. Största delen består av ädelmetallfonder. Vi hittar där även några energifonder, en USA-fond och en fond med svenskt småbolagsfokus

Guldpriset har stigit närmare 12 procent den senaste månaden, mätt i amerikanska dollar. Det är ett starkt skäl bakom ädelmetallfondernas framfart. De har klarat av den senaste månaden klart bäst.

Guldet hör faktiskt till det tillgångsslaget som har den högsta avkastningen sedan årsskiftet. Lyfter man blicken så nådde guldpriset igår det högsta priset sedan 2012.

Överst på listan tronar fyra fonder som investerar i ädelmetaller. Klart högst avkastning har AuAg Silver Bullet A som förvaltas av Eric Strand. Fonden har stigit hela 53 procent senaste månaden. Det är en aktivt förvaltad fond med ett koncentrerat innehav på runt 20 till 30 innehav främst i silverbolag.

De tio största innehaven väger drygt 50 procent av fonden. Kanadensiska Barrick Gold Corporation och Coloradobaserade Newmont Corp hör till fondens bästa aktier i år. Både Barrick Gold har Newmont Corp har stigit drygt 50 procent den senaste månaden. Fondens största innehav Fortuna Silver Mines med en vikt på drygt 8 procent har 40 procents uppgång i ryggen.

Näst högst upp hittar vi hittar Franklin Gold & Precious Metals A(acc)USD som har ökat 48 procent under månaden. Det kanadensiska guldgruvbolaget B2Gold är fondens klart största innehav på 6,8 procent. B2Gold-aktien har stigit knappt 70 procent den senaste månaden.

Den stora skillnaden mot att investera i en ädelmetallfond istället för att köpa underliggande tillgång mot guldpriset är att gruvbolag fungerar som en hävstång på metallpriset.

Gruvbolagens hävstång beror på bolagens balansräkning och skuldsättningsgrad samt produktionskostnaden för att bryta guld. Det gör att fondernas utveckling kan skilja mycket mot guldpriset över tid. Tänk på att vid uppgångar går oftast ädelmetallfonderna betydligt bättre och vice versa vid större guldprisfall. Under den senaste månaden är det tydligt då underliggande guldpris stigit och guldgruvbolagen har stigit betydligt mer.

Den bästa energifonden intar en femteplats på listan. JPM Global Natural Resources A (acc) EUR har en 25-procentig uppgång under månaden. Oljepriset har stigit sedan botten noteringen när det närmade sig 20 dollar fatet i slutet på mars.

Aktivt förvaltade energifonder och vissa råvarufonder investerar i huvudsak i produktionsdrivande bolag och inte i oljeterminer som följer oljeprisets uppgång slaviskt. Det vill säga att energibolag som tar upp olja, prospekterar, raffinerar olika typer av petroleumprodukter och inte minst i olika typer av oljeserviceföretag faller inom investerar-universet för fondförvaltaren.

JPM Global Natural Resources A (acc) EUR har lyckats göra bra aktiva aktieval och uppgången är bättre både än index och kategorisnittet.  Bland fondens största innehav hittar vi både Royal Dutch Shell och Exxon Mobil. Royal Dutch Shell har stigit 30 procent den senaste månaden.

Bästa svenska småbolagsfond under månaden är Consensus Småbolag. Fonden är bäst i klassen sedan årsskiftet. Det är en koncentrerad fond med runt 25 innehav. Fondens bett på spelbolag och livecasinobolag har varit en fullträff i år. Stillfront är fondens klart största innehav och har stigit 37 procent i år.

Förlorarfonder

Förlorarlistan består av många tillväxtmarknadsfonder, bland annat ett antal Brasilienfonder och Indienfonder.

De latinamerikanska länderna har den absolut största delen av exporten till USA som nu har en ekonomi som mer eller mindre ligger nere i spåren av coronautbrottet.

Länderna har en stor turistindustri som nu mer eller mindre ligger i träda med alla flygförbud. Och inte minst så är det länder med små marginaler i ekonomin vilket syns tydligt i kristider. Och påverkan på de lokala finansiella systemen har varit tydligt med ett stort dollarberoende. Sist men inte minst så har länderna inte lyckats begränsa smittspridningen särskilt bra.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -