Militäraktierna som stod emot fallet

Börs De renodlade vapen- och försvarsaktierna har hållit emot den senaste tidens börsnedgång relativt bra. Visserligen har världens femton största noterade försvarsaktier i genomsnitt backat drygt 20 procent i år, men variationen är stor.

Sämst har det gått för de försvarstillverkare som både arbetar med civila och militära produkter som de stora flygplanstillverkarna Boeing och Airbus.

Hittills i år är de båda aktierna ner med över 50 procent. Redan innan årets nedgång var Boeings aktie svag på grund av katastroferna med flygplansmodellen Max, vars mjukvara sannolikt innehållit fel som orsakat två krascher.

I år rasar aktierna till följd av coronakrisen som fått flygbranschen att tvärnita och med högst osäkra utsikter inom de kommande åren.

Både Airbus och Boeings försvarsdelar borde dock inte påverkas i någon större utsträckning av corona.

Bara i år väntas USA lägga 718 miljarder dollar på sin försvarsmakt. Det är en uppgång med 32 miljarder från 2019. Siffran ska motsvara runt 3,5 procent av USA:s BNP. Nu är det naturligtvis svårt att svara på vad den hamnar på med tanke på coronakrisen.

Elva av världens 15 största vapentillverkare är amerikanska, enligt Sirpi.

Världens överlägset största vapentillverkare amerikanska Lockheed Martins aktie är bara ner 5 procent i år. Lockheed Martin är världens största tillverkare av militärflygplan.

Bolaget tillverkar bland annat världens mest kända militärtransportflygplans Hercules och stridsflygplanet F35. En fördel i sådana kristider som nu är att amerikanska staten står för drygt 70 procent av företagets omsättning.

Största ägare är fondbolaget SSgA Funds Management som äger 16 procent av bolaget. Näst största ägare är fondbolaget Vanguard som kontrollerar 7,9 procent av aktierna.

Totalt bevakas företaget av 21 analytiker. Den genomsnittliga riktkursen är 437 dollar per aktie. Det innebär en uppsida med 14 procent från nuvarande nivå.

Näst största vapentillverkaren i världen sett till omsättning, undantaget Boeing, är amerikanska Northrop Grumman. Aktien som handlas till ett p/e-tal på 15 är i princip oförändrad i år.

85 procent av bolagets omsättning går till USA:s försvarsmakt.

Bolaget tillverkar bland annat Stealthbomplanet B-21 Raider och AWACs flygplanet E-2D Hawkeye, Global Hawk.

Företaget har också utvecklat B-2 Spirit stealth bomber som utvecklades för att kunna användas mot Sovjetunionen i ett eventuellt kärnvapenkrig.

Första gången B-2 Spirit användes i krig var i Kosovo i slutet av 1990-talet.

Northrop Grumman bildadades 1994 av att försvarsleverantören Northrop köpte upp konkurrenten Grumman.

Av de 19 analytiker som bevakar bolaget sätter 13 köp. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 395 dollar att jämföra med dagens kurs på 348 dollar.

Under den senaste börsnedgången går det tydligt att se att bolag som både verkar civilt och militärt drabbas hårdare än de bolag som huvudsakligen arbetar enbart mot militära kunder.

Det går också att dra en linje mellan amerikanska försvarsbolag och bolag utanför USA. Stabilast verkar de bolag vara som i stort sett bara levererar till det amerikanska försvaret och som inte har någon eller i alla fall ingen stor civil del. 

Svenska försvarskoncernen Saab tillhör försvarsbolagen som klarat den senaste krisen mindre bra. Aktien är ner över 30 procent i år, trots att bolaget hittills inte sett någon större effekt av Covid-19. 

Aktie Värde vapenförsäljning 2018 MUSD %, 2020
Lockheed Martin 47 260 -5
Boeing 29 150 -55
Northrop Grumman 26 190 -1
Raytheon 23 440 -48
General Dynamic 22 000 -22
BAE Systems 21 210 -9
L3Harris Technologies 13 220 -5
Airbus 11 650 -53
Leonardo 9 820 -31
Thales 9 470 -21
Huntington Ingalls Industries 7 200 -22
Honeywell International 5 430 -22
Leidos 5 000 -6
Booz Allen Hamilton 4 680 1
Rheinmetall 3 800 -40
     
Källa: Sipri    
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -