Optimistisk marknad tittar framåt

Makroveckan Trots bistra signaler kring de realekonomiska effekterna av karantänsåtgärderna så fortsätter världens börser uppåt. Förhoppningen är att världsekonomin snabbt ska röra sig mot det mer normala när väl Corona-spridningen minskar.

Det är helt klart att marknaden nu börjat fokusera allt mer på att det kommer en tid efter Corona-viruset. För även om ingen kan vara säker på när ekonomierna åter kan närma sig det mer normala så är optimismen på marknaden stor. I förra veckan steg den svenska börsen med 8,0 procent medan den amerikanska rusade upp med hela 12,1 procent (S&P500).

Detta samtidigt som det kom allt dystrare signaler kring den realekonomiska effekten av karantänsåtgärderna. I USA steg antalet nyanmälda arbetslösa med 6,6 miljoner under förra veckan och uppgången under de senaste tre veckorna summerar till nära 17 miljoner. Denna monstersiffra har dock finansmarknaden skakat av sig, även om oron är fortsatt stor kring de negativa effekterna i delar av analytikerkollektivet.  De massiva finans- och penningpolitiska åtgärder som satts in ska dock kunna bilda en rejäl krockkudde för ekonomierna runt om i världen är tanken.

Att det finns en oro för bakslag syns i att guldpriset fortsatt att raka i höjden och nu handlas över 1 700 dollar per uns för första gången sedan 2012.

OPEC+ har nu kommit överens om produktionsneddragningar men sedan överenskommelsen började närma sig har oljepriset ändå sjunkit. Brentoljan handlas nu kring 32 dollar per fat efter att ha varit uppe kring 36 dollar. Ett fortsatt produktionsöverskott, i alla fall på kort sikt, gör utsikterna för oljepriset grumliga.

I veckan börjar makrostatistik, som på ett mer tydligt sätt visar på de negativa effekterna av Corona-åtgärderna under mars, rullas ut. Nya arbetslöshetssiffror lär förstås vara av största intresse. Både amerikanska och svenska. Dessutom en hel räcka amerikansk makrostatistik i övrigt. Vi riktar där mest intresse på den regionala sammanställning av läget i amerikansk ekonomi som den amerikanska centralbanken publicerar på onsdagskvällen

Onsdagens G20-möte lär också röna stort intresse eftersom marknaden gärna ser en samsyn kring hur de negativa ekonomiska effekterna ska begränsas. Det gäller också hur G20 ska agera för att hjälpa länder och regioner med små möjligheter att stimulera själva.

IMF:s nya prognos över världsekonomin, som publiceras på tisdag, blir ett viktigt underlag för G20 liksom för analytikerkåren i stort.

För svenskt vidkommande kommer marssiffrorna över arbetslösheten att röna stort medialt intresse, liksom debatten kring vårbudgeten. Detta får vi ta del av på onsdag. Då kommer också inflationssiffrorna för mars, som visserligen har mycket begränsat inflytande på Riksbanken i dagsläget, men som sannolikt kommer att visa att banken kommer att ha en rejäl uppförsbacke även när ekonomin vänder upp.

Till det mer glädjande hör att det kommit siffror som tydligt visar att den kinesiska ekonomin är på väg att vrida sig ur Corona-greppet snabbare än väntat. 

Tisdag

Export och importsiffrorna från Kina kom in betydligt bättre än väntat då exporten backade med 6,6 procent och importen med måttliga 0,9 procent. Så Kina är definitivt på rätt väg. Nu blir det en nervös väntan på AMS varselstatistik och IMF:s prognos för världsekonomin.

Onsdag

De svenska arbetslöshetssiffrorna för mars lär bli rejält uppmärksammade, liksom debatten om vårbudgeten. På marknaden riktas ändå det största intresset på en räcka amerikanska siffror, G20-mötet och, sist men inte minst, den amerikanska centralbankens sammanställning av det ekonomiska läget i de olika centralbanksdistrikten (Beige book). I den sammanställningen får vi en överblick kring hur hårt Corona-krisen slagit.

Torsdag

Återigen en dag med stort fokus på amerikanska makrosiffror. Huvudnumret är den amerikanska veckosiffran över nyanmälda arbetslösa. På tre veckor har antalet arbetslösa stigit med nästa 17 miljoner och nu hoppas alla på att veckosiffran ska börja vika ner. En låg siffra skulle sannolikt ge börsen ett litet glädjeskutt.

Fredag

De kinesiska BNP-siffrorna för årets första kvartal väntas visa på en kraftig nedgång. Det är ändå väntat och istället riktas nog det mesta av intresset på marssiffrorna över industriproduktion och detaljhandeln. Här står hoppet till att vi ska få se siffror som bekräftas bilden av att den kinesiska ekonomin rör sig åt rätt håll i tämligen stora steg.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -