Hit flödar det globala kapitalet

Fondkommentar Riskviljan har letar sig tillbaka till finansmarknaden den senaste veckan. Det visar veckans flödesrapport från den amerikanska investmentbanken BofA Securities.

Finanspolitiska och penningpolitiska åtgärder som världens centralbanker och regeringar beslutat om motsvarar ett kapitaltillskott på 15 procent av globalt BNP. Det är sannolikt de viktigaste faktorerna bakom den senaste veckans globala kapitalflöden, enligt den amerikanska investmentbanken BofA Securites.

Nu har den amerikanska centralbanken Federal Reserve börjat handla företagsobligationer. Riksbanken har också agerat på företagsobligationsmarknaden. Och nu ser trenden ut att vara bruten med stora kapitalutflöden från obligationer, förra veckan var det bara små utflöden.

Företagsobligationer med lägre risk (Investment Grade-obligationer) hade nettoinflöden för första gången på sex veckor förra veckan. Det är efter enorma utflöden som slagit alla tidigare rekord.

För mer riskfyllda företagsobligationer (High Yield) fortsatte investerarna att nettoköpa, för andra veckan i rad. Det var fortsatt stora köpvolymer, men inte riktigt lika stora som veckan före.

Flera aktörer på finansmarknaden konstaterade att om historien upprepar sig för riskfyllda företagsobligationer, så brukar de återhämta sig snabbare än aktiefonder efter en krasch. Flera investerare ser det som ett köpläge.

Trots ett ökat risktagande var det ett fortsatt utflöde från tillväxtmarknadsobligationer. Uttagen är inte lika stora som tidigare veckor, men det är nettoutflöden för den sjätte veckan i rad.  

Investerarna har börjat nettoköpa statspapper igen den senaste veckan. Tidigare hade statspapper de största nettoutflödena i år.

Investerarna har fortsatt att köpa aktier. Intresset för amerikanska aktier var det största på 16 veckor. Samtidigt hade japanska aktier det största inflödet av kapital på 12 veckor. Intresset för europeiska aktier var inte lika stort. Men det var andra veckan på rad med mindre inflöden.

Tillväxtmarknadsaktier var inte på investerarnas topplista förra veckan. Totalt var det utflöden under veckan och totalt tio av de senaste 11 veckorna har investerarna nettosålt tillväxtmarknadsaktier. Men det finnas avvikelser på tillväxtmarknaden. Den energitunga Moskvabörsen hade nettoinflöde för tredje veckan i rad. Samtidigt har investerarna fortsatt köpa kinesiska aktier.

På den amerikanska aktiemarknaden föredrar investerarna stora bolag med ett tydligt tillväxtfokus. Populäraste sektorer var hälsovård, konsumentvaror och teknikbolag. Investerarna har sålt värdebolag. Störst har försäljningarna varit för allmännyttiga bolag, råvarubolag och finansbolag men energibolagen sticker ut. Här har man fortsatt att köpa historiskt lågt värderade energibolag och det är för den fjärde veckan i rad.

Guldet har fortsatt att attrahera investerarna. För andra veckan i radhar guldintresset fortsatt med betydande inflöde

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -