Rätt säsong för Husqvarna

Aktieanalys Husqvarna går ett svagt 2020 till mötes. Effekten kan dock mildras av att fler har tid att påta i trädgården i vår och sommar. Aktien har fallit kraftigt i år och vi ger den en chans.

Det har bara gått en dryg månad sedan vi sist kikade på Husqvarna-aktien. Den gången valde vi att avvakta då coronapandemin höjde allt för stora frågetecken kring produktion, efterfrågan och vinstprognoser. Mycket har hunnit hända sedan dess. Inte minst har aktien backat ytterligare 15 procent och den står nu på minus 30 procent sedan årsskiftet.

Ett av problemen för en månad sedan var att Husqvarna flaggat för stor påverkan på produktion och försäljning om leveranserna från Kina inte hade kommit igång i början av mars. Det är då införsäljningen till återförsäljarna inför trädgårdssäsongen drar igång. Ingen visste dock huruvida läget förbättrats i Kina eller ej så oron var stor på marknaden vilket pressade aktien.

Bara några dagar efter vår analys meddelade så Husqvarna att omsättningen i årets första kvartal väntades backa 3 procent jämfört med året innan till följd av produktionsstörningar i Kina. Efterfrågan rapporterades då inte ha påverkats negativt ännu.

Vd Kai Wärn

Det lär den dock komma att göra. Kina visade sig ju bara vara en västanfläkt mot den storm som dragit in över Europa och USA den senaste månaden. Merparten av Europas befolkning är mer eller mindre inlåsta och oroliga återförsäljare kommer sannolikt inte att fylla upp stora lager med trädgårdsprodukter inför säsongen.

2020 blir därmed ett förlorat år för Husqvarna och analytikerna har också jämfört med för en månad sedan kapat sina vinstprognoser rejält. För en månad sedan låg snittprognosen för vinst per aktie 2020 på 5,11 kronor. Idag är den enligt S&P Global Market Intelligence 2,99 kronor. Det är en sänkning med drygt 40 procent.

Något ska dock folk pyssla med när de inte får lämna sina hem. I Sverige rapporteras försäljningen av byggvaror gå relativt bra när folk drar igång renoveringsprojekt i sina hem och trädgårdar. Vädret i Sverige har varit gynnsamt för utomhusprojekt och det bör rimligtvis även ha gynnat försäljningen av Husqvarna-produkter i någon mån.

Många lär tillbringa mer tid på hemmaplan även under resten av våren och sommaren och får vi hyggligt väder ute i Europa borde det kunna rädda siffrorna något. Förväntningarna är lågt ställda men det är i princip omöjligt att med någon slags precision göra prognoser för de närmaste kvartalen.

Om mediciner för behandling av coronaviruset eller ett vaccin kan hittas under 2020 så bör 2021 bli ett mer normalt år. Analytikerna har också gått lugnare fram med estimaten för 2021. Jämfört med för en månad sedan har de kapats med cirka 15 procent.

P/e-talen för 2020 och 2021 ligger i skrivande stund på 17,7 respektive 11,1.

Vid årsskiftet hade Husqvarna en nettoskuld, exklusive pensioner och leasing, på knappt 9 miljarder kronor vilket var 1,5 gånger mer än rörelseresultatet före av- och nedskrivningar. Det är inte jättebra, men heller ingen katastrof. Bolaget meddelade för några veckor sedan att man sänker sitt tidigare utdelningsförslag. 75 öre kommer att delas ut i samband med bolagsstämman men resterande 1,50 kronor per aktie, som skulle delas ut i höst, dras tillbaka. Ambitionen är att kalla till en extra bolagsstämma i höst och besluta om en extrautdelning när marknadsläget klarnat.

Husqvarna har även meddelat att produktionen vid samtliga anläggningar i Sverige kommer att fortgå, men att tjänstemännen i Sverige går ned i arbetstid med 20 procent.

Osäkerheten är fortsatt mycket stor, framför allt inför de närmaste kvartalen. Läget har dock klarnat en del jämfört med för en månad sedan. Kurvorna över nya smittade ser ut att vara på väg att plana ut i Europa och riskaptiten har ökat på börsen.

Både på kort och lång sikt finns faktorer som vi tycker talar för Husqvarna. Jämfört med många andra bolag så borde Husqvarna kunna klara de närmaste kvartalen hyggligt då trädgårdsarbete trots allt är något man kan ägna sig åt. Det gäller dock att de hårdaste karantänsreglerna lättas upp i Europa så att konsumenterna kan ta sig till butiker och uppgradera sina redskap.

På längre sikt har Husqvarna starka positioner inom tillväxtområden som batteridrivna produkter och robotgräsklippare. Med förväntningar om en normalisering av vinsterna från 2021 och framåt ser värderingen attraktiv ut.

Vi lyfter vår rekommendation till Köp.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Husqvarna B Köp 53,20 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -