Över 100 bolagsutdelningar ändrade

Börs Fram till lunchtid i måndags hade för svenskt vidkommande totalt 100 bolag hittills dragit tillbaka, senarelagt eller minskat sina utdelningar på grund av coronapandemin och dess effekter på ekonomin och bolag.

Det framgår av en sammanställning som kommunikationsrådgivaren Fogel & Partners har gjort.

Sedan den 19 mars har 80 företag kommunicerat en negativ påverkan eller en vinstvarning, medan 25 företag har kommunicerat en neutral guidning. 50 företag har aviserat kostnadsbesparingar medan alltså 100 företag har minskat utdelningen på ett eller annat sätt.

"Under andra halvan av mars ökade antalet bolag som ändrat sina utdelningsförslag drastiskt, för att de senaste dagarna ha minskat lite. Många bolag har helt dragit tillbaka sitt utdelningsförslag, men den senaste veckan har fler bolag skjutit fram sina beslut", noteras det i sammanställningen.

Många bolag hänvisar till den osäkerhet som sjukdomen covid-19 skapar, proaktiva åtgärder samt pandemins påverkan på bolagens egen verksamhet. Svårigheterna att förutspå effekterna av covid-19 nämns även som en orsak. Flera bolag lyfter samtidigt fram att de fortfarande har en stark finansiell situation, trots det indragna utdelningsförslaget.

Ett antal bolag har även kommunicerat att planen är att vid en extrainsatt stämma senare under 2020 klubba igenom utdelningen, om marknadsläget stabiliserats, konstateras det.

Under tisdagen har ytterligare en rad bolag ändrat sina utdelningsförslag, däribland Industrivärden, Sandvik och Peab.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -