Kreditefterfrågan stor, mindre shopping och fler konkurser

Nyheter i korthet Här är tidningarnas nyheter i ett svep.

SA(M)ARBETE. Centern anser att Moderaterna bör bjudas in till överläggningarna med regeringen (S och MP) samt L och C avseende nya krispaket som troligen behövs. (DN Debatt mån)

MAKT. Regeringen har ändrat förslaget om att tillfälligt få utökad makt. (DN sön)

MYT. Det är delvis en myt att Sverige är ett undantag i kampen mot corona. Även om retoriken och tilltalet skiljer är åtgärderna som genomförs ungefär desamma som i andra länder, enligt Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson. (DN mån)

LÅNEREGLER SKRÄMMER. På fredagen förra veckan öppnade statens företagsakut, som ska garantera lån för över 100 miljarder

kronor till Sveriges näringsliv. Tuffa villkor leder dock till att företagen drar sig från att låna. (DI mån)

KREDITEFTERFRÅGAN ÖKAR. Danske Bank ser en tydligt ökande kreditefterfrågan i samband med coronakrisen. I Sverige har

storbanken den senaste månaden tagit emot extra låneförfrågningar på drygt 45 miljarder kronor mer än under ett normalt år. (DI mån)

DATA. Svenskarna shoppar mindre och stannar hemma mer i coronakrisen. Men jämfört med andra nordiska länder har vi gjort små förändringar - och ställda mot förändringarna i Sydeuropa är de minimala, enligt Google-data. (DN sön)

KONKURS. Cirka 30.000 företag har svårt att undvika konkurs vid en månads nedstängning trots de insatser som regeringen gjort hittills. Om en tredjedel av företagen står stilla fram till hösten kan arbetslösheten öka med 350.000 personer bara genom konkurser, bedömer Svenskt Näringsliv. (DN lörd)

REGELÄNDRINGAR. Konkursreglerna behöver ändras för att stödpaketen från regeringen ska kunna få effekt. (DI Debatt mån)

MAJ-TOPP. Coronaepidemin kan nå sin toppnivå i Stockholm under slutet av april och i början av maj för att sedan börja klinga av, bedömer en statistikprofessor. (SvD sön)

VARSAMHET. Det är lätt att få tunnelseende och glömma tidigare liknande situationer. Tester på människor och en potentiellt för tidig massvaccination mot covid19 medför risker, enligt en universitetslektor i biomedicinsk etik. (SvD Debatt lörd)

VRÄKNING. Till följd av corona vill Hyresgästföreningen se hyresrabatter, ett överseende med sena hyresinbetalningar och stopp för uppsägningar och vräkningar. (SvD lörd)

FASTIGHETSÄGARE. Fastighetsägare arbetar med olika modeller mot kunder för att begränsa påverkan från coronaviruset. (DI Debatt lörd)

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -