Jättepositiva börser i New York

Börs De ledande börserna i New York inledde måndagen med klara uppgångar. Riskviljan späddes på av ett minskande antal dödsfall av coronaviruset på europeisk mark - vilket ingett hopp om att USA snart når sin kulmen i dödstal till följd av covid-19.

Vid klockan 16.20 var Dow Jones storbolagsindex 4,9 procent högre till 22.091. S&P 500-indexet hade stigit 4,8 procent till 2.607, samtidigt som Nasdaqs kompositindex avancerade 4,6 procent till 7.714.

Oljepriset var något ned men tycks ha stabiliserats sedan gångna veckans prisuppgång. Opec och dess allierade förväntas diskutera produktionsnedskärningar och enligt Reuters diskuteras 10 miljoner fat per dag. Commerzbank tror inte på nedskärningar i den ordningen.

"Om något, kan det finnas en samordnad nedskärning från Opec+ på upp till 6 miljoner fat per dag," skrev banken i en uppdatering.

Oljebolagen steg dock. Exxon handlades upp 2 procent medan Chevron var upp 2,6 procent. Marathon Petroleum avancerade 9,2 procent.

Bland flygbolagen var Delta ned 2 procent. Bolagets vd, Ed Bastian, har meddelat att ett intäktstapp om 90 procent är att vänta i det andra kvartalet och kommenterade samtidigt att "vi vet att botten ännu inte är nådd". Warren Buffets investeringsbolag Berkshire Hathaway har nyligen sålt 18 procent av sitt innehav i flygbolaget.

United Airlines och American Airlines har båda gått ut med att bolagen avser minska flygandet ytterligare till New York. Aktierna var upp 0,8 respektive 1,3 procent.

Videokonferensbolaget Zoom Video Communications, som sedan årsskiftet som mest stigit tresiffrigt, backade 8,3 procent efter att Credit Suisse sänkt rekommendationen för aktien till underperform från tidigare neutral.

Lyxbolaget Capri Holdings, som äger varumärken som Michael Kors, Versace och Jimmy Choo, meddelade stora nedskärningar. Bolaget förväntar sig att butikerna håller stängt till första juni och permitterar alla nordamerikanska anställda. Styrelsen har även valt att sänka sin kompensation med 50 procent och ledningen valt att avstå lön för helåret 2021. Aktien steg 23 procent på informationen om åtgärdsprogrammet.

E-handelsgiganten Ebay avancerade 3,8 procent efter att ha fått en höjd rekommendation till köp av Guggenheim, som i en analys hävdar att bolaget är attraktivt värderat med en stark balansräkning och ett starkt kassaflöde.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 3 punkter till 0,65 procent.

Graf: S&P500-index måndagen den 6 april

image

Bildkälla: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -