Kraftiga uppgångar på börsen

Börs Stockholmsbörsen steg i likhet med sina europeiska motsvarigheter på måndagen. Tecken på avmattning i spridning och dödlighet av covid-19 under helgen gav stöd till veckans första handelssession, och cykliska bolag syntes högt upp i storbolagslistan.

Klockan 12.25 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 2,9 procent till nivån 1.446. Aktier för närmare 8 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Europa var även DAX i Frankfurt upp 4,3 procent medan CAC40 i Paris steg 3,5 procent. Även i USA pekade terminerna på en uppgång i häradet 4 procent inför eftermiddagens öppning.

I USA minskade tillväxttakten av antal nya coronafall under helgen och i Italien och Spanien bromsade antalet dödsfall in, enligt data som sammanställts av Deutsche Bank.

Ur skaran cykliska aktier inom Stockholmsbörsens OMXS30-index steg bilsäkerhetsbolaget Autoliv 7,6 procent. Fordonssektorn har pressats hårt under coronakrisen som fått marknaden för nya fordon att bromsa in. Även Volvo syntes högt upp när aktien steg 4,6 procent.

H&M klättrade 7,5 procent. Klädjätten, som presenterade kvartalsrapport på fredagen som var bättre än väntat men med en förväntad förlust för det innevarande kvartalet, har fått höjd riktkurs av Carnegie och en sänkt dito av ABG Sundal Collier, med upprepad köprekommendation.

ABG Sundal Collier justerade på måndagen även sin syn på Kinnevik som höjdes till köp (behåll) med en sänkt riktkurs till 198 från 235 kronor. Aktien var en av de bättre presterande med en uppgång på 5,8 procent till 172 kronor.

I motsatt ände av indexlistan trängdes de defensiva bolagen med måttliga nedgångar för Tele2 och Getinge. Telia och Astra Zeneca tillhörde också förlorarna, dock med uppgångar omkring en halv procent.

Speloperatören Kindred fortsatte på den inslagna vägen från fredagen då aktien steg 6,5 procent efter en uppdatering av det första kvartalet som överraskade åt det positiva hållet. Aktien adderade ytterligare 10 procent med stöd av en höjd rekommendation från SEB till köp (behåll).

Värre gick det för sektorkollegan Enlabs efter att bolaget bedömt att den lettiska spelmyndigheten kommer att ge samtliga licensierade operatörer order att tillfälligt suspendera samtliga licenser för spel online. Enlabs, som har sina huvudmarknader i de baltiska staterna, föll närmare 12 procent.

I hälsovårds- och forskningsbolagssektorn noterades såväl ras som rus.

Pledpharma sällade sig till aktierna som rasade efter att forskningsbolaget beslutat att stänga fas 3-studien av läkemedelskandidaten Pledox. Aktien föll dryga 30 procent.

Bättre gick det för Asarina Pharma som rusade närmare 25 procent. Analysfirman Redeye ger bolaget en 50-procentig chans till positivt utfall i fas 2b-studien av med läkemedelskandidaten sepranolone.

Steg gjorde även Sedana Medical runt 10 procent. Hälsovårdsbolaget, som sett en ökad efterfrågan av bolagets produkter i spåren av coronaviruset, räknar nu med en med en omsättning för det första kvartalet 2020 på omkring 34 miljoner kronor, vilket motsvarar en tillväxt på runt 90 procent.

Spotlightnoterade Prebona har fått ytterligare beställningar från svenska återförsäljare för det nyligen lanserade desinfektionsmedlet Prebona Disinfect. Ordern omfattar desinfektionsmedel för drygt 4,5 miljoner kronor och aktien steg omkring 9 procent.

Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30-index måndag 6 april

image

Bildkälla: Infront

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -