Svag börsavslutning, Astra på plus

Börsen Stockholmsbörsen handlades sidledes under stora delar av fredagen i väntan på eftermiddagens amerikanska jobbrapport, som när den anlände inte bidrog till att höja börshumöret på världens börser.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ned 1,6 procent till nivån 1.405. Aktier för 17 miljarder kronor hade då bytt händer på Stockholmsbörsen. Veckan summerade till en nedgång på drygt 1 procent. På de europeiska börserna var riktningen liknande på motsvarande index med nedgångar mellan 0,5 och 1,9 procent i Frankfurt och Paris.

Eftermiddagens amerikanska arbetsmarknadsstatistik var värre än befarat, där ökningen av arbetslösheten visade på den största uppgången mellan två månader på 45 år. Då var inte de senaste veckornas dramatiska ökning av nyanmälda arbetslösa inkluderade i siffrorna.

På Stockholmsbörsens var bolag med stigande aktiekurser lätträknade inom OMXS30-indexet, där de defensiva aktierna hade en något bättre dag.

Astra Zeneca var bästa bolag med en uppgång på 1,6 procent. Strax bakom steg Getinge upp 0,9 procent.

Hexagon meddelade att covid-19 har haft "en mindre negativ påverkan" på det första kvartalet. Bolaget bedömer fortsatt en något lägre aktivitet i det kommande kvartalet, och drog även tillbaka utdelningsförslaget. Aktien steg 0,5 procent.

H&M stod för dagens utropstecken när modeföretaget rapporterade starka siffror för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Under mars sjönk dock försäljningen med 46 procent, och klädjätten räknar med att gå med förlust innevarande kvartal. Aktien var länge i topp bland storbolagen men hade vid stängning halkat ner till en nedgång på 1procent.

Längst ner syntes Telia och Swedish Match som båda handlades utan rätt till utdelning och var ner 6,4 respektive 3,7 procent. Båda bolagen backade mer än motsvarande utdelningar.

Spelbolagen utvecklades överlag starkt. Kindred steg 6,5 procent efter en uppdatering av det första kvartalet som visade ett högre spelöverskott jämfört med föregående år. Högre sportbokamarginal fram till att sportevenemang började ställas bidrog till att lyfta intäkterna. Även Kambi och Betsson steg med 8,5 respektive 5,9 procent.

Endomines som steg omkring 13 procent på torsdagen efter att gruvbolaget meddelat att anrikningsverket Orogrande vid Friday-gruvan i Idaho tagits i drift under mars, adderade ytterligare 10 procent på fredagen.

Uppåt var det också för Avanza som steg 13,6 procent. Nätbanken har fått höjd rekommendation från ABG till köp (behåll), och från SEB Equities till behåll (sälj).

SEB Equities höjde även sin rekommendation för ICA med två steg till köp från tidigare sälj. Dagligvarubolaget var upp 3,4 procent. Konkurrenten Axfood var samtidigt upp dryga 3 procent.

Alzecure Pharma rusade omkring 30 procent efter att forskningsbolaget presenterat "viktiga" prekliniska data kring läkemedelskandidaten ACD856 som bolaget anser har lovande egenskaper kring minnesförbättring.

I samma sektor föll Oncology Venture med cirka 11 procent på First North. Aktien har observationsnoterats.

Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 fredag 3 april

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -