Kapitalet flödar till riskfyllda papper

Fondkommentar Efter förra veckans kollaps på företagsobligationsmarknaden har investerarna den här veckan tokhandlat riskfyllda företagsobligationer. Det visar veckans flödesrapport från den amerikanska investmentbanken BofA Securities.

Trenden med fortsatt stora utflöden från obligationer fortsätter, men det finns ljuspunkter.

Det är nu femte veckan i rad med betydande utflöden från obligationer, enligt den amerikanska investmentbanken BofA Securites. Efter två veckor med rekorduttag från företagsobligationer med lägre risk (Investment Grade-obligationer) har utflöden fortsatt. Den senaste veckan är nettoutflödena de tredje största någonsin.   

Utflödet från tillväxtmarknadsobligationer har fortsatt under veckan, men lugnat ner sig från förra veckans rekorduttag. Däremot har nettouttagen från statspapper tagit fart i veckan. Förra veckan var de första nettoutflödena i år och den här veckan bjuder på det femte största nettoutflödet någonsin.

Men alla obligationsklasser hade inte uttag. Pendeln har drastiskt svängt för mer riskfyllda företagsobligationer (High Yield). I veckan hade de största nettoinflödet någonsin. Det stämmer väl med en analys som Swedbank sände ut tidigare i veckan. De konstaterade att om historien upprepar sig för friskfyllda företagsobligationer, så brukar de återhämta sig snabbare än aktiefonder efter en krasch. Om historien upprepar sig är det nog snarare ett köpläge än säljläge.

Aktier har vänt till ett betydande nettoinflöde senaste veckan. Investerarna har fortsatt köpa amerikanska aktier med förkärlek för tillväxtbolag och teknikaktier. Men det har även letat sig ner till amerikanska småbolag. Och inte minst såg europeiska aktier det första nettoinflödet på över 12 veckor.

Förutom tillväxt och teknikaktier har investerarna för tredje veckan i rad köpt historiskt lågt värderande energiaktier. Det är en trend som fortsatt syns på den energitunga Moskvabörsen som har nettoinflöde för andra veckan i rad. Investerarna har fortsatt nettoköpt kinesiska aktier men övriga tillväxtmarknadsaktier har fortsatta nettoutflöden.

Jag har tidigare skrivit att trots all turbulens har det varit modesta nettoinflöden till ädelmetallen guld. Men den senaste veckan tog guldintresset fart och var det näst största någonsin.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -