Börsen strax under noll, H&M stiger

Börsen Stockholmsbörsen inledde fredagen ner i likhet med de europeiska börserna, men stärktes något fram till lunch. H&M steg efter en överraskande stark kvartalsrapport.

Vid klockan 13.30 var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,3 procent till nivån 1.422. Aktier för 6,1 miljarder kronor var då omsatta. På de europeiska börserna var riktningen densamma på motsvarande index med nedgångar mellan 0,5 och 1,4 i Frankfurt och Paris.

H&M stod för morgonens utropstecken när modeföretaget rapporterade starka siffror för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2019/2020. Under mars då coronaeffekten började märkas fullt ut, sjönk försäljningen med 46 procent, men onlineförsäljningen steg 17 procent. H&M räknar med att gå med förlust i innevarande kvartal. Aktien var med en uppgång på 4 procent bästa storbolag på Stockholmsbörsen.

Storbolag med stigande kurser var lätträknade. Förutom modejätten steg Astra Zeneca och Hexagon 1,1 respektive 1,8 procent.

Hexagon meddelade att covid-19 har haft "en mindre negativ påverkan" på det första kvartalet och bolaget bedömer en fortsatt något lägre aktivitet för det kommande kvartalet. Bolaget drog även tillbaka det tidigare utdelningsförslaget.

I botten av listan handlades Telia, som på onsdagen handlades utan rätt till utdelning, ner 5,2 procent. Det var drygt två gånger så mycket som den avskilda utdelningen om 0:90 kronor, som är den första av två utdelningar av den totala utdelningen om 1:80 kronor. Tidigare i mars sänkte Telia utdelningen från det tidigare förslaget om 2:45 kronor.

Volvo sjönk 0,8 procent. Industridata från ACT visade att orderingången för tunga lastbilar på den nordamerikanska marknaden totalt sjönk preliminärt dryga 50 procent i mars.

Kindred steg drygt 10 procent efter en uppdatering av läget efter det första kvartalet där spelöverskottet steg jämfört med motsvarande period föregående år. En högre sportbokamarginal fram till att sportevenemang började ställas in i mitten av mars bidrog till att lyfta intäkterna. Även andra bolag i sektorn gynnades där bland annat sportboksleverantören Kambi steg 8,5 procent. Betsson klättrade 5,8 procent.

Endomines steg brant på torsdagen efter att gruvbolaget meddelat att anrikningsverket Orogrande vid Friday-gruvan i Idaho tagits i drift under mars. Aktien fortsatte upp närmare 18 procent på fredagen.

Uppåt var det också för Avanza som steg 9 procent. Nätbanken har fått höjd rekommendation från ABG till köp (behåll, och från SEB Equities till behåll (sälj).

SEB Equities höjde även sin rekommendation för ICA med två steg till köp från tidigare sälj. Dagligvarubolaget var upp 3,4 procent. Konkurrenten Axfood var samtidigt upp 1,7 procent.

Alzecure Pharma rusade 28 procent efter att forskningsbolaget presenterat "viktiga" prekliniska data kring läkemedelskandidaten ACD856 som bolaget anser har lovande egenskaper kring minnesförbättring.

I samma sektor föll Oncology Venture med cirka 13 på First North. Aktien har observationsnoterats.

 

Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 fredag 3 april

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -