Bland i Norden, Aker BP upp i Oslo

Nordenbörserna Nordenbörserna var blandade på fredagen med uppgång i Köpenhamn, och ett nästan lika stort tapp i Helsingfors.

Samlingsindexet Vinx 30 sjönk 0,4 procent till nivån 819.

Oslobörsens OBX-index handlades ned 0,2 procent till nivån 656. Oljeprisuppgången gav visst stöd. Nyheten om att Opec och Opec+ planerar ett extrainsatt möte på måndagen satte fart på priserna.

När norska börsen stängde var Brentoljan upp omkring 11 procent. Aker BP var upp 10,9 procent på fredagen. Equinor sjönk däremot 2,6 procent.

Norska motsvarigheten till livsmedelsverket meddelade på fredagen att två fiskodlingar som drivs av Mowi tillfälligt kommer att minska produktionen på grund av löss.

"Perioden med reducerad kapacitet kan pågå i upp till två år och kommer att gälla från nästa produktionscykel. Men uppfödare med tillfälligt reducerad produktion kan öka den igen när de har visat att de har kontroll över situationen och lyckats hålla sig under gränsen", sade DNB Markets skaldjursanalytiker Alexander Aukner, enligt TDN Direkt.

I Köpenhamn steg OMXC25-indexet 1,4 procent till nivån 1.129.

Medicinteknikbolaget Ambu steg mest i huvudindexet och var upp 8,2 procent. Bolaget meddelade på torsdagen att engångscystoskopet Ascope cysto har godkänts för försäljning i USA.

Helsingforsbörsens OMXH25-index var ned 1,3 procent till nivån 3.254.

Starkast gick Orion som var upp nästan 5 procent. Bland förlorarna fanns Wärtsilä och Sampo som var ner 4 respektive 4,2 procent.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -