På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen stiger, oljeaktier bland vinnarna

Börsen Efter en pendlande handel under förmiddagen kring nollstrecket noterade Stockholmsbörsen en smärre uppgång vid lunchtid på torsdagen.

Oljebolagen stack ut som tydliga vinnare. Uttalanden från Donald Trump efter ett möte med ledande befattningshavare hos flera branschjättar på onsdagskvällen gjorde gällande att en lösning mellan de priskrigande parterna Saudiarabien och Ryssland är på väg inom kort, men ingen närmare redogörelse för bakgrunden till optimismen gavs.

Vid 12.15-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,2 procent till nivån 1.429. Aktier för 6,6 miljarder hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. På de europeiska börserna var DAX i Frankfurt upp 0,3 procent medan CAC40 i Paris avancerade 0,1 procent.

Inom storbolagsindexet i Stockholm var utvecklingen blandad bland aktierna vilket även återspeglade sig sektorsvis.

Bäst gick det för Sandvik med en uppgång på 2,3 procent. Swedish Match och Tele2, som är av mer defensiv karaktär, handlades även upp och steg 2,4 respektive 1,5 procent.

Sämre gick det för H&M som tappade 2 procent. Marknaden inväntar fredagen där rapport från klädbolaget väntas för det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår (december-februari).

Autoliv och Investor handlades även nedåt med 1,7 respektive 1,4 procent.

Oljesektorn stod sig stark som fick draghjälp av ett stigande oljepris. Spotpriset på Brentoljan var upp 7,4 procent vid lunchtid men under den senaste månaden har priset halverats. På bolagsnivå steg IPC kraftiga 22,1 procent som meddelat en sänkt utgiftsprognos tidigare på morgonen. Lundin Petroleum klättrade 6,6 procent medan Africa Oil var upp 8,6 procent. Tethys Oil steg 4 procent och Enquest 3,2 procent.

Forskningsbolaget Camurus rusade 33,6 procent efter att ha uppdaterat om försäljning och intäkter, som nu väntas komma in i övre delen av prognosintervall för 2020. Antalet patienter i behandling med Buvidal, ett preparat för opioidberoende, har ökat kraftigt och försäljningen har inte påverkats negativt av covid-19, tvärt om har behovet av att minska belastningen på sjukvården varit positivt.

En annan kursrusare var rengöringsmedelproducenten Clemondo som avancerade 24,3 procent. Bolaget inför helgskift för att möta den från viruspandemin ökade efterfrågan på desinfektionsprodukter.

Endomines mottogs väl på marknaden efter att gruvbolaget meddelat att anrikningsverket Orogrande vid Friday-gruvan i Idaho tagits i drift under mars.

"Malmbrytningen vid gruvan har framskridit enligt plan och förproduktionsutvecklingen har avancerat snabbare än förväntat", skrev bolaget i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen. Aktien belönades 12,7 procent.

Likt flertalet andra bolag har medicinteknikbolaget Boule Diagnostics valt att dra tillbaka utdelningsförslaget om 0:60 kronor per aktie, där bolaget i ett pressmeddelande kommenterat att Boule inte haft någon väsentlig påverkan av coronaviruset men att beslutet tas mot bakgrund av den ökade osäkerheten kring marknadsutvecklingen i stort. Aktien var ned 1,4 procent.

Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30-index torsdag 2 april

image

Bildkälla: Infront

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -