Aktiefonderna som är på plus i år

Fondkommentar Inledningen på 2020 vill man gärna glömma bort så fort som möjligt om man har aktiefonder. Men det finns ljuspunkter. Placera har hittat en handfull aktiefonder som inlett året med flaggan i topp och lyckats landa på plus i den tuffa miljön.

Trots att Kina var starten för coronaviruset hör de kinesiska fastlandsbörserna överraskande till första kvartalets vinnare. Att Zurich-börsen hör till de bättre börserna kanske inte är lika förvånande. Den är starkt förknippad med stabila och välskötta bolag som Nesté, Roche och Novartis – bolag som man gärna äger när det är oroligt på världens börser.

Aten-börsen som var fjolårets klara börsvinnare intar jumboplatsen det första kvartalet. Nedgången är närmare 50 procent vilket gör att i princip hela fjolårets uppgång är raderad. Men så är det för många av världens börser.

I den svårnavigerade börsmiljön som coronvirusets framfart skapat finns det några fonder som lyckats hitta aktievinnare och landat på plus.

Placera har listat årets vinnarfonder utifrån Avanzas fondutbud av aktiefonder. Listan är kort, det är bara fyra fonder som har klarat av den digra uppgiften att leverera positiv avkastning i år. En USA- fond och tre fonder med kinesiska aktier som investeringsunivers.

Det går inte att blunda för att den stora efterfrågan på amerikanska dollar har hjälpt till att öka värdet för USA-fonder när vi räknar om avkastningen till svenska kronor. Drygt 7 procent har dollarn stigit mot kronan sedan årsskiftet. Även den kinesiska renminbin har stärkts mot kronan sedan årsskiftet med runt 5 procent.

MS INVF US Growth kniper översta platsen med en avkastning på drygt 3 procent. Det är riktigt bra prestation jämfört med MSCI USA index som backat runt 12 procent mätt i svenska kronor under motsvarande period.

Fonden har över tid levererat en tydligt överavkastning men vanligtvis inte i den här digniteten. Fonden är aktivt förvaltad sedan 2009 av Dennis Lynch, Alexander Norton och Armistead Nash. Dennis Lynch är ansvarig för Morgans Stanleys tillväxtbolags team på totalt 11 personer. Teamet letar investeringar fritt utan påverkan av index och storlek.

Investeringsprocessen är analysdriven och man letar bolag för en lång investeringshorisont. Fokus är på tillväxtbolag med defensiv affärsmodell. Det innebär att bolagen ska dominera sin marknad och gärna vara marknadsledande.Oftast är det etablerade bolag med solida och starka varumärken, stora skalfördelar, etablerad teknologi med tydliga intellektuella rättigheter.

Fondens två största innehav är Amazon som väger knappt 6 procent och kanadensiska e-handelslösningsleverantören Shopify på 5 procent. De har haft imponerande avkastningar som till viss del förklara fondens utveckling. Här kan du läsa mer om den fonden.

Att de kinesiska börserna har varit en bra mylla att hitta aktievinnare under årets första kvartal vittnar resterande tre fonder om på listan. Att de kinesiska börserna klarat av året relativt bra trots att coronautbrottet startade i staden Wuhan, beror på flera faktorer.

Kinesiska aktier hängde inte med i fjolårets starka uppgång..Kina var först in i coronakrisen ser ut att vara först ut. Den 8 april har de kinesiska myndigheterna flaggat för att Hubei region där Wuhan ligger kommer att öppnas upp från sin karantän. Och det blir en långsam återgång till ett normalt liv med konsumtion och produktion.

Den kinesiska centralbanken har stimulerat ekonomin genom att man öppnat kranarna med likviditet och samtidigt minskat utlåningskraven för bankerna. Och nu senast genomförde centralbanken en räntesänkning. Man kan inte heller utesluta att regeringen beordrat stödköp av kinesiska aktier via ett antal olika fonder som man har tillgång till.

Sist men inte minst så ska man inte glömma bort att Kina är världens största nettoimportör av olja och gynnas av årets totala priskollaps för oljepriset.

Högst avkastning har Schroder ISF China A. Förvaltarna letar i huvudsak efter kinesiska A-aktieinvesteringar på de lokala kinesiska börserna Shenzhen och Shanghai.

Det är en aktivt förvaltad fond med ett koncentrerat innehav på runt 50 innehav. De tio största innehaven väger drygt 40 procent i fonden. Fondens största innehav är försäkringsjätten Ping An Group på 8,3 procent. Teknikholdingbolaget Midea Group som bland annat tillverkar robotar och automatiseringssystem väger 5,2 procent.

UBS EF China Opportunities förvaltas sedan juni 2010 av Bin Shi som har mer än 25 års förvaltningserfarenhet. Medförvaltare är Denise Cheung och Morris Wu. Till sin hjälp har de UBS Asien- och Kinateam på totalt nitton personer.

Investeringsuniverset är kinesiska bolag med ett tydligt fokus på tillväxtbolag. De letar investeringar inom ett antal strategiska sektorer med en tydlig strukturell och tematisk tillväxt. Det rör sig om en handfull sektorer som konsumentsektorn, hälsovårdssektorn och försäkringssektorn.

Fonden är koncentrerad och för tillfället är det 60 innehav. Fonden avviker från tid till annan mycket från index. Fondens två största innehav är internetkonglomeratet Tencet på 10 procent och utbildningsbolaget TAL Education på drygt 9 procent. TAL Education har en 15-procentig kursuppgång  i svenska kronor. Här kan du läsa mer om den fonden.

Sista fonden att leverera positiv avkastning är Mirae Asset China Sector Leaders. Fonden investerar i huvudsak i branschledande bolag som drar nytta av en stark kinesisk tillväxt. Det är en koncentrerad fond med 40 innehav och drygt halva fonden består av konsumentbolag.  Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba är fondens största innehav med 10 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -