Dystra siffror, och det blir dystrare

Makrokommentar Det svenska inköpschefsindexet för industrin gjorde som väntat en rejäl djupdykning i marsmätningen. Företagens produktionsplaner pekar dessutom mot att vi inte sett det värsta än.

Så kom då den bistra verkligheten ifatt även svensk industri. Inköpschefsindex för mars föll till 43,2 efter att ha noterat den enskilt största månadsnedgången under indexets 25-åriga historia. Det var till och med en bit under analytikernas deppiga prognos om en nedgång till 45,3.

Industriindexet ligger därmed med bred marginal under det 50-streck som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Men det är fortfarande en bra bit kvar till de katastrofvärden som noterades under finanskrisens dagar. Möjligen kan indexet börja utmana de värden i nästa månadsmätning eftersom det mesta talar för än dystrare signaler framöver. Om nu inte Corona-spridningen på något mirakulöst sätt kommer under kontroll redan i närtid.

Det som drar ned marsindexet allra mest är en katastrofsiffra på låga 34,0 för orderingången. Både på export- och hemmamarknad dyker orderingången och indexen landar på 35,9 respektive 34,9. Det kan jämföra med februarisiffrorna på 53,3 respektive 50,4. Indexet över orderstocken sjönk från 54,1 till 35,2.

Sysselsättningsindexet sjunker mer måttligt och noteras till 46,4 i marsmätningen.

Att industrin nu ser en rejäl svacka framför sig kan också ses i att indexet över produktionsplanerna det närmaste halvåret sjönk till 33,8 från 60,1. Den lägsta noteringen sedan årsskiftet 2008/2009.

Att det ser synnerligen bistert ut i svensk industri är givetvis en lätt slutsats att dra. Däremot är det svårare att dra några långtgående slutsatser över hur utvecklingen kommer att se ut framöver. Det är nödbromsen som har dragit men ingen kan med någon större säkerhet säga när industritåget kan börja rulla igen. Allt beror förstås på hur Corona-spridningen utvecklas och när länder världen över kan börja lätta på alla tuffa restriktioner som satts in.

Ska man försöka avsluta lite optimistiskt kan det i alla fall konstateras att svensk industri var på uppgång i inledningen av 2020. Förhoppningsvis finns en hel del av den efterfrågan kvar när läget i världen börjar normaliseras. Det skulle i så fall kunna innebära en rejäl rivstart för industrikonjunkturen. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -