Börsen föll 3,8 %, teleoperatörer steg

Börsen Stockholmsbörsen tog en paus på onsdagen efter de två föregående uppgångsdagarna. Bland storbolagen hade industriaktier det tufft, medan de defensiva teleoperatörerna som enda bolag stod emot säljtrycket.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index ner 3,8 procent till nivån 1.426. Då hade aktier för 21,8 miljarder bytt händer på Stockholmsbörsen. På de europeiska börserna var utvecklingen likartad där DAX i Frankfurt och CAC40 i Paris ned närmare 4 procent.

Inom storbolagslistan OMXS30 var det bara Telia och Tele2 som stod emot och steg 1,3 respektive 0,8 procent. Cykliska industriaktier presterade överlag sämre där Atlas Copco, Sandvik och SKF backade över 6 procent. Ericsson handlades utan rätt till utdelning om 0:75 kronor och var ned 2:20 kronor, motsvarande 2,7 procent.

Tyngst på Stockholmsbörsen föll Mekonomen som noterade den lägsta nivån sedan 2003. Bilservicebolaget bedömer att den pågående coronapandemin och det IT-intrång som drabbat bolaget kommer att ha "väsentligt negativ påverkan" på bolaget under resten av 2020. Även om bolaget bedömer att bankvillkoren kommer att uppfyllas i slutet av mars, så har diskussioner med bankerna inletts "som en försiktighetsåtgärd". Aktien var ner närmare 18 procent.

Stort fall var det även i SBB:s aktie som var ner drygt 11 procent. Nyfosas planerade köp av fastigheter för 8 miljarder kronor från SBB skjuts upp sedan marknadsförutsättningarna förändrats. Den avbrutna affären fick DNB Markets att dra öronen åt sig och banken sänkte sin rekommendation för SBB till sälj med ny riktkurs 14:50 kronor. Bolaget, var aktie stängde på 16:90, förtjänar inte längre att handlas med en substanspremie, menade banken.

Fingerprints aktie stängde drygt 8 procent högre efter att bolaget ingått ett avtal med kinesiska Feitian avseende mjukvaruplattform för betalningar samt tillträdeslösningar, tillsammans med ett volymavtal för touch-sensorer. Inga ekonomiska detaljer rörande avtalet delgavs.

Dustin har noterat en ökad efterfrågan på skärmar, webbkameror, kablar och tillbehör för hemmakontor under inledningen av det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Det meddelade IT-återförsäljaren i samband med rapporten för det andra kvartalet där den organiska tillväxten blev 4 procent. Aktien steg initialt men stängde till slut upp försiktiga 0,2 procent.

Även Eniro steg och rusade över 80 procent utan några avtryck i nyhetsflödet. Avanzas kunder utgjorde merparten av nettoköparna, enligt Infronts avslutsdata.

NGM-bolaget Quickbit, som hjälper e-handlare att ta betalt via kryptovalutor såsom Bitcoin, föll 13,5 procent. Fintechbolaget upplevde i mars lägre efterfrågan från ett kundsegment, vilket har resulterat i att transaktionsflöden kopplade till dessa kunder tydligt har minskat.

I spelbolagssektorn, som överlag utvecklades svagt, var Betsson ner 6,4 procent till 37:40 kronor. ABG Sundal Collier har sänkt riktkursen för speloperatören till 42 kronor från 46 kronor, medan rekommendationen behåll upprepades.

Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 onsdag 1 april

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -