Spararna rekordköpte aktier i mars

Aktier Det var framförallt klassiska högutdelare som lockade privatspararna i mars. Annars är det utmärkande för köplistan i mars att köpen var breda och att få enskilda bolag stack ut, det visar siffror från Avanza och Nordnet.

Turbulensen på världens aktiemarknader och den rekordhöga volatiliteten har fått privatspararna att göra fler aktieaffärer än någonsin.

”Nettoköpen är de största på många år framför allt väljer man att fylla på befintliga innehav i folkaktierna”, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

De senaste veckornas snabba kursrörelser har varit ett skolboksexempel på hur svårt det är att tajma börsen. Spararna verkar dock ha hållit sig till sin långsiktiga strategi och fyllt på lite successivt, enligt Johanna Kull.

”Något som brukar ge bra betalt över tid. De stora köpen i klassiska utdelningsaktier blev sannolikt en viss missberäkning på kort sikt dock.”

Även Nordnets sparare visar samma köpmönster och köper utdelningsaktier. Där tar sig även Castellum in på listan över mest köpta aktier sedan fastighetsbolaget gått emot strömmen och meddelat att man höjer utdelningen.

Spararna bottenfiskar i årets kursförlorare där Lundin Petroleum och Intrum kan nämnas. Intrum, som har stor exponering mot Spanien och Italien, har sjunkit nära 60 procent.

”Här är det sannolikt också den höga direktavkastningen som lockar spararna. Värt att komma ihåg är dock att utdelningen kan komma att sänkas eller till och med slopas, vilket vi under de senaste veckorna sett flera exempel på”, säger Johanna Kull.

Säljlistan domineras av vinsthemtagningar från senaste årens vinnaraktier, bland annat i flera av de amerikanska teknikjättarna. Inte minst aktier som vinner på ändrade konsumtionsmönster och att vi arbetar mer hemifrån har klarat sig relativt bra senaste tiden.

”Det här kan mycket väl vara förändringar som lever vidare även efter coronakrisen. Att då sälja av dessa aktier enbart utifrån att de klarat sig relativt bra i senaste veckornas turbulens är ett något kortsiktigt tänk”, tycker Johanna Kull.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -