Är det värsta över på aktiemarknaden?

Börs Måndagen den 23 mars nådde Dow Jones årets hittills lägsta nivå på 18 591,93 punkter. Från den nivån har index nu stigit med 20 procent på bara sex handelsdagar.

Indexet Dow Jones har funnits i 124 år. På kort tid har nu flera viktiga rekord slagits efter coronakrisen.

Onsdagen den 12 februari stängde Dow Jones på 29 551.42 punkter. Det är den hittills högsta nivå som indexet stått i.

Bakom den sista uppgångsfasen låg investerarnas optimism när det gällde handelskriget mellan USA och Kina samt att den amerikanska centralbanken förväntades sänka räntan tre gånger i år.

Sedan dess har indexet rasat ned till 22 327,48. Det är ett ras på 24 procent.

Nedgångarna i mars 2020 är de största i indexets historia.

Den 9 mars rasade Dow Jones 2,013.76 punkter. Det är det hittills största fallet i indexets historia mätt i punkter. Rasen den 12 och 16 mars är det näst respektive tredje största fallet.

Den största nedgången i procent räknat är fortfarande den 19 oktober 1987, då Dow Jones rasade med 22,61 procent på en enda dag.

Frågan många ställer sig nu är om det värsta är över? Har vi sett botten i raset eller är uppgången under de senaste dagarna bara ett så kallat björnmarknadsrally eller en ”dead cat bounce” eller helt enkelt starten på ett nytt äkta aktierally?

Problemet med sådana spekulationer är att det bara kommer att gå att se i efterhand vem som hade rätt.

Det som talar för är de enorma stimulanspaketen. Det som talar emot är utbredningen av Covid-19 och att det fortfarande inte finns någon säker behandling mot lungsjukdomen.

Trots stimulanspaketen kommer de ekonomiska effekterna av virusets härjningar att vara enorma och påverka den globala och lokala ekonomin under många år framöver.

Morgan Stanley spår till exempel att vinsten per aktie för europeiska bolag kommer att behöva nästan tre år på sig för att komma upp i samma nivå som före krisen.

Det kommer också sannolikt att påskynda många processer som till exempel digitaliseringen av betalningar. Kontantbetalningar har redan minskat kraftigt i Europa under de senaste veckornas pandemi.

Den senaste siffran från Tyskland visar att 75 procent av alla betalningar, där nu sker digitalt. Det är en mycket kraftig ökning.

Underskattar aktiemarknaden hur allvarlig den här krisen är för den underliggande ekonomin?

Morgan Stanley spår att tillväxten i USA blir den lägsta sedan 1938. Under det andra kvartalet i år spår banken att tillväxten minskar med 30 procent.

I bästa fall når vi virustoppen i slutet av april eller i maj, då kan återhämtningen ta fart under det tredje kvartalet i år. I ett negativt scenario fortsätter smittan ytterligare några månader med ännu mer förödande konsekvenser för tillväxten.

Skillnaden den här gången jämfört med på 1930-talet är främst att världens centralbanker och beslutsfattare då valde att spara istället för att lansera konjunkturstödjande åtgärder. Det talar i alla fall för att krisen den här gången inte kommer att bli lika långvarig.

Stödjande är också att Kinas ekonomi verkar vara på rätt väg. Under tisdagen släpptes inköpschefsindex för industrin som var betydligt starkare än väntat.

En annan faktor som talar emot att den senaste veckans starka uppgång är starten på ett nytt äkta aktierally är att rädsloindexet VIX fortfarande är på rekordhöga nivåer.

När aktiemarknaden långsiktigt vänt tidigare, så har det alltid sammanfallit med att VIX och volatiliteten minskat. Det talar för att vänta med att haka på den senaste uppgången. Osvuret är naturligtvis som vanligt bäst.

Här kan ni följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -