Svårtolkade siffror sätter börstonen

Makroveckan Förra veckan gav placerare lite välbehövlig respit i börsmörkret när nya ekonomiska stimulansåtgärder sattes in. Denna vecka är späckad med viktiga, men svårtolkade, makrosiffror som lär sätta sin prägel på börsklimatet.

Efter några bedrövliga veckor var det bättre fart på börserna under förra veckan. Nya finans- och penningpolitiska åtgärder presenterades där det amerikanska finanspolitiska paketet omfattande 2 000 miljarder dollar stack ut. Det såg också ut som att handeln på många håll närmade sig det mer ”normala” med bättre balans mellan köpare och säljare.

Den svenska börsen steg med 4,9 procent medan den amerikanska börsen (S&P500) var upp med hela 10,3 procent efter det största 3-dagarsrallyt sedan 1930-talet. Fredagens avslutning var däremot tung.

Dessutom har oljepriset sjunkit och nu handlas Brentolja kring 23,5 dollar per fat. Den lägsta nivån på 17 år.

Marknadsräntorna har rört sig nedåt då nya penningpolitiska åtgärder presenterats. Dessutom finns förstås oron för en allt djupare konjunkturnedgång kvar. Framför allt nu när flera regeringar sätter in allt större restriktioner för att få smittspridningen under kontroll. Att den amerikanska arbetslösheten steg med 3,3 miljoner personer i den senaste veckomätningen gjorde många oroliga.

Makrosiffror är annars svårtolkade eftersom ingen vet hur länge de negativa effekterna sitter i. Veckan som kommer är fylld med viktiga makronyheter och de flesta siffror lär peka mot en rejäl avmattning i global ekonomi. Det lär dock var väntat att siffrorna målar upp en dyster bild och de konsensusprognoser som finns att tillgå ska tas med en nypa salt. De flesta analytiker har nog levererat sina underlag innan de sista, riktigt dystra nyheterna kommit.

Tisdagens inköpschefsindex från Kina ska däremot förhoppningsvis röra sig åt det positiva hållet nu när kinesisk ekonomi är på väg mot det mer normala. Men säkrast är att inte ha alltför höga förväntningar.

På onsdagen kommer sedan inköpschefsindexen från stora delar av den övriga världen och här lär det vara dystrare tongångar som råder. Mest nyfikna är vi på det svenska indexet för industrin eftersom förra veckans konfidensindikator från Konjunkturinstitutet var överraskande stark. Risken är dock stor att konfidensindikatorn målade upp en alltför optimistisk bild av läget i svensk industri och att inköpschefsindex backar rejält.

I veckan lär det dessutom bli stort fokus på arbetsmarknadsdata. Där sticker de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna ut som kommer på onsdag, torsdag och fredag. Förutom gällande veckosiffran över arbetslöshet råder det däremot viss tveksamhet om de andra siffrorna verkligen fångar upp den försvagning på amerikansk arbetsmarknad som skett under den allra senaste tiden. Detsamma lär gälla arbetslöshetssiffrorna för EMU-området.

Men som vanligt är det smittspridningen av Corona och de åtgärder som olika regeringar tvingas sätta in som också kommer att sätta tonen för börsen i ett större perspektiv.

Måndag

Barometerindikatorn för EMU-området publiceras. Vi är tveksamma till att den ska hålla emot lika bra som den svenska som publicerades i förra veckan. Risken är främst stor att tjänsteindexet backar mer än konsensusprognosen indikerar. Dallas Fed publicerar sitt index över aktiviteten i industrin och även här är risken stor för negativa överraskningar.

Tisdag

Håll framför allt koll på de kinesiska inköpschefsindexen för mars. I Kina ska kurvorna börja röra sig uppåt när den kinesiska ekonomin åter rör sig mot normalläge. Men givetvis är sannolikheten stor att indexen fortsatt visar på minskad aktivitet med värden under 50, eftersom det ser värre ut på deras exportmarknader. Dessutom intressanta siffror över tysk arbetslöshet och det amerikanska hushållsförtroendet nu när Corona-krisen ska ha börjat märkas på ett mer tydligt sätt.

Onsdag

Den övriga världen publicerar sina inköpschefsindex för industrin. Stora nedgångar är att vänta men enligt prognoserna inte på samma katastrofnivå som de kinesiska låg på i inledningen av krisen. Viktigt också med ADP-siffrorna över sysselsättningen i USA. Det kan bli en rejäl kalldusch för marknaden.   

Torsdag

En lite lugnare dag på makroområdet. Värt att hålla koll på är veckostatistiken över nya arbetslösa i USA. Inte minst efter uppgången med 3,3 miljoner i förra veckans mätning. En uppgång som var runt 5 gånger högre än den förra rekordnoteringen.

Fredag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa korten. Hittills är det tjänstesektorn som drabbats hårdast av Corona-krisen. De amerikanska arbetsmarknadssiffrorna är som alltid intressanta men den mätperiod som används lär inte innehålla den dramatiska vändning till det sämre som skett under den allra senaste tiden. Därav är också konsensusprognoserna inte så bistra för mars. Sen får vi se om de som samlar in underlaget (BLS) kommer med något tillägg.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -