Saudiarabien ökar sin oljeexport

Olja Saudiarabien utökar landets oljeexport med 600.000 fat per dag till 10,6 miljoner fat, framgår av ett uttalande från energidepartementet i Riyadh på måndagen.

Kungadömet kommer förse världsmarknaden med den aktuella exportökningen från och med maj månad, skriver energimyndigheten.

Ökningen kommer sig av flera kombinerade faktorer, bland annat bestående av att minskad rörelse i landet till följd av coronavirusspridningen dragit ned den inhemska efterfrågan.

Sedan sammanbrottet vid mötet i Opec+ i början av mars är Saudiarabien invecklade i ett priskrig med Ryssland om marknadsandelar via kraftigt ökat utbud. Priskriget blev konsekvensen av Rysslands ovilja att gå med på nya direkta produktionsminskningar för att stabilisera priset på förslag av kungadömet efter de kraftiga efterfrågestörningarna från coronapandemins karantänsåtgärder.

På måndagen föll Brentoljepriset ånyo med över 10 procent till prisnivåer runt 22:50 dollar per fat - vilket kan jämföras med runt 70 dollar vid årets början. Snittpriset för året är strax under 54 dollar per fat för Brentoljan och runt 46 dollar för den amerikanska WTI-oljan, som en stund på måndagen handlades under 20 dollar per fat.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -