Regeringen: Sänkta krav för a-kassan

Finanspolitik Den svenska regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, presenterar på måndagseftermiddagen ytterligare åtgärder för att mildra virusutbrottets konsekvenser för jobb och ekonomi i Sverige.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Regeringen föreslår en tillfälligt förstärkt arbetslöshetsförsäkring. Kraven på vem som kan få a-kassa föreslås tillfälligt sänkas både vad gäller hur mycket man behöver ha arbetat och hur länge man behöver ha varit medlem i en a-kassa. Samtidigt föreslås att såväl taket som grundbeloppet i a-kassan höjs tillfälligt för att lindra de ekonomiska konsekvenserna för den som blivit arbetslös.

Därutöver föreslås ökade medel till Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadspolitiska program för att bättre kunna möta en utveckling där fler bedöms bli arbetslösa. Dessutom föreslås fler platser och mer distansundervisning på universitet och högskolor för att öka studiemöjligheterna. Regeringen pekar även på fler möjligheter till yrkesutbildning i hela landet.

"I ett läge när arbetslösheten bedöms öka kommer det att behövas bättre möjligheter att vidareutbilda sig i hela landet", heter det vidare.

Vidare föreslås ett tillfälligt slopat fribelopp i studiemedlen under 2020 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -