Fondspararna rekordsålde i mars

Fonder Småspararna sålde av företagsobligationsfonder som aldrig förr i mars månad. Det visar statistik från Avanza.

Företagsobligationsfonder har pressats hårt i den senaste tidens marknadsoro. Den svenska företagsobligationsmarknaden har i princip frusit till is. Det, tillsammans med stora utflöden från i princip alla företagsobligationsfonder, har lett till att flera av fonderna fått stänga tillfälligt då en korrekt prissättning inte kunnat göras.

”En olycklig men sannolikt ofrånkomlig situation, då kvarvarande fondsparare annars skulle få ta en orimligt hög nota. Nu hoppas vi att Riksbankens utlovade stödköp av företagsobligationer får marknaden att stabiliseras, så att alla fonder kan öppna så fort som möjligt”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Det som utmärker fondhandeln i stort i mars är att försäljningarna är breda och rekordstora och köpen är få. Spararna ökar istället på andelen kontanter i portföljen i den extrema turbulensen som varit på marknaderna.

”De senaste veckorna har vi fått uppleva såväl historiens snabbaste börskrasch som återhämtning. Senaste veckans starka börs ska emellertid inte tas som en given signal att det nu vänt. Enskilda dagar med ordentliga uppstudsar är snarare ett klassiskt mönster i tider av börsoro”, säger Johanna Kull.

Bland aktiefonder är det de stora Sverige- och globalfonderna som sett störst utflöden, men även senaste årets vinnare teknik- och fastighetsfonder säljs av på bred front.

Johanna Kull varnar för att många småsparare nu riskerar att göra det klassiska misstaget att köpa dyrt och sälja billigt:

”Ett misstag som tyvärr känns igen när man sätter månadens stora fondförsäljningar i relation till de stora fondköpen som gjordes i början av året”, säger hon och fortsätter:

”Självklart ska man som sparare minska sin börsexponering om det är pengar man snart behöver använda, men är man långsiktig bör man absolut fortsätta med sitt månadssparande. Det brukar så gott som alltid ge bäst avkastning över tid.”

Den svenska kronan brukar tappa mot stora världsvalutor i tider av marknadsoro och så även denna gång. Den enda fondkategorin med nettoinflöden i mars är korträntefonder i euro och dollar.

”Inflödena i korträntefonder noterade i utländska valutor, tyder på att spararna tror att kronan kommer fortsätta att försvagas. Sparandet i dessa fonder är alltså främst en valutainvestering, snarare än en ränteinvestering. Viktigt att tänka på här är att valutakurser är notoriskt svåra att förutspå”, säger Johanna Kull.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -