Börsen: Stark avslutning, Getinge i topp

Börsen Stockholmsbörsen slutade måndagen i klart positivt territorium efter att ha pendlat mellan plus och minus tidigare under dagen. En USA-öppning på plus gav stöd till den svenska marknaden på eftermiddagen.

Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30-index gått upp 2,1 procent till nivån 1.449. Aktier för 23,0 miljarder kronor bytte ägare under handelsdagen.

Inom storbolagsindex i Stockholm låg Getinge i topp när aktien klättrade 9,6 procent. Drägerwerk, som vid sidan av Getinge är en av världens största producenter av respiratorer, varnar för att den globala efterfrågan på respiratorer i och med utbrottet av covid-19 kommer att ligga över kapacitetstaket för tillverkningen. Högt i topp låg också Ericsson, Atlas Copco och Astra Zeneca.

Assa Abloy sänkte sitt utdelningsförslag men nådde ändå en kursuppgång på 5 procent. Låsbolaget fick en höjd rekommendation av Kepler Cheureux till köp (behåll).

Störst minus bland OMXS30-bolagen noterades för SSAB, Handelsbanken och ABB. Den senare handlades utan rätt till utdelningen om motsvarande 8:33 kronor och har även sänkt förväntningarna på intäkter och ebita-marginal för det första kvartalet på grund av effekterna av covid-19. ABB-aktien sjönk 7 kronor, alltså mindre än den avskilda utdelningen, eller 3,9 procent. SSAB var ned 5,3 procent. Ståltillverkaren, som tidigare halverat utdelningsförslaget, meddelade på måndagen att utdelningsförslaget nu helt dras tillbaka.

NCC stängde på 0,8 procent minus. Byggbolaget slopar sitt utdelningsförslag till stämman, men pekar på stark finansiell ställning och uppger att bolaget hittills bara påverkas i mycket begränsad påverkan av coronaviruset.

Nordea Markets har sällat sig till de analytiker som inlett bevakning av Electrolux Professional med rekommendation köp. Riktkursen sattes till 35 kronor. Aktien var upp nästan 16 procent till 24:35 kronor.

First North-listade Sedana Medical sköt i höjden sedan hälsovårdsbolaget berättat om ökad efterfrågan av sin produkt Anaconda, för inhalationssedering, som följd av covid-19. Bolaget prognostiserar en försäljningsökning om cirka 50 procent för första kvartalet 2020 och omkring 100 procent för mars månad, jämfört med samma perioder i fjol. Aktien belönades med en uppgång på 20 procent.

Mekonomens affärsområde Meca/Mekonomen drabbades av ett IT-intrång. Bland annat låg Mekonomens hemsida nere. Aktien backade 1,8 procent.

I oljesektorn räknar Equinor och Lundin Petroleum och med högre produktionsnivåer än tidigare från Johan Sverdrup-fältet. Arctic Securities har dock sänkt sina råd för de båda oljebolagen till sälj från köp. Oljepriserna fortsatte ned på måndagen. På sen eftermiddag var Brentterminen ned 8,5 procent till 25:57 dollar fatet. Lundin Petroleum slutade på lätt minus i Stockholm medan Equinor steg 4 procent i Oslo.

Nordea Markets har upprepat köp för flera bolag i bettingsektorn, däribland Kindred, Kambi, Betsson och Catena Media. Av de genomgångna bolagen steg Catena Media nära 18 procent, Betsson 16 procent och Kindred drygt 13 procent.

I samma sektor rekommenderade tidningen Börsveckan köp av Net Ent, som steg 5,7 procent. Tidningen gav även köpråd för Nobia. Köksbolaget sällade sig dock till bolagen som drar tillbaka utdelningen och aktien var ned 3,7 procent.

Bilsäkerhetsbolaget Veoneer klättrade 9,4 procent. DI pekade ut aktien som köpvärd medan Börsveckans råd var att avvakta.

Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 måndag 30 mars

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -