Olja och riskaptit styr Moskvabörsen

Fonder Fjolårets fondvinnare Ryssland och Östeuropa har haft det kämpigt med coronaoron och oljeprisfallet. I en intervju med Placera berättar Elena Lovén, fondförvaltare på Swedbank Robur, hur hon navigerar sina fonder.

Elena Lovén förvaltare två aktiefonder. Swedbank Robur Rysslandsfond och Swedbank Robur Östeuropafond.

Elena Lovén

Dina fonder hörde till fjolårets absoluta fondvinnare och Ryssland är den klart viktigaste marknaden i båda fonderna. Och det är tydligt att oljepriset är en viktig faktor. Hur ser du på oljeprisets utveckling efter priskollapsen?

”Visst kan vi se ett fortsatt pressat oljepris framöver. Det finns tre stora spelare: Saudiarabien, Ryssland och USA. Alla vill ha ett högre oljepris men behålla sina marknadsandelar. Ryska staten har byggt en stor oljereserv på 150 miljarder dollar, vilket är en anledning att man varit aggressiva i förhandlingarna. De har en buffert och kan sätta hårt mot hårt mot Saudiarabien. Men nu börjar USA köpa olja till sin strategiska reserv och de försöker hjälpa Saudiarabien. Det kan bli ett bättre möte i juni och coronaoron kan då ha toppat, vilket ger en större efterfrågan på olja. På sikt tror jag att oljepriset kommer att handlas på högre nivåer.”

”Jag tror fortfarande på ryska oljebolag. Deras lönsamhetsnivå ligger på omkring 15 dollar fatet, visst påverkas lönsamheten nu när oljepriset sjunkit. Men det kompenseras med en svagare rubel, vilket gynnar exportbolag generellt samt en möjlighet till att öka produktionen. Rysslands börs utgörs till cirka 40 procent av bolag inom olja och gas, så ett stigande oljepris gynnar Moskvabörsen.”

Oljepriset

Hur påverkat är Ryssland av Coronaepidemin?

”Ryssland har agerat ganska aggressivt från början och stängde gränsen mot Kina tidigt. Alla flyg från Norditalien och andra hårt drabbade flygplatser i världen fick direkt landa på en helt egen terminal och alla testas. Stora resurser har reserverats och om-allokerats för att möta pandemin, dock har man inte stängt ner några större industrier eller produktionsfaciliteter." 

"Man kan dra en parallell med Sydafrika, där man har stängt gruvor, som producerar bland annat palladium. Något liknande kan man inte tänka sig i Ryssland, som har världens största palladiumproducent – Norilsk Nickel. Än så länge har antalet smittade och döda i Covid 19 varit väldigt låga i jämförelse med statistiken i Västeuropa.  Vi får se om de blir en lika stor epidemi som i andra länder, men det kommer sannolikt att påverka den ryska ekonomin. När oron på finansmarknaden minskar så kommer riskaptiten att öka igen och det gynnar Ryssland.”

Hur agerar du i fonderna när det är oroligt på finansmarknaden?

”Den här krisen är inte Rysslands-specifik till skillnad mot Ukrainakrisen 2014 - 2015. Jag är inte jätteorolig för Ryssland, belåningen är mycket lägre än vid tidigare kriser och Ryssland kommer att överleva. Ryska börsen var upp drygt 50 procent i fjol vilket gör att det finns lite avkastning att ta av.”

”Vanligtvis när det är kris är det fokus på bolagens balansräkningar, vilka bolag har för hög skuldsättning och som på sikt kan få problem att överleva. Det som är gemensamt för de flesta ryska bolag är att de har starka balansräkningar. Framförallt är lånen i rubel och inte utländsk valuta, vilket minskar risken betydligt. Det är en stor skillnad mot många andra tillväxtmarknader som är dollar och räntekänsliga. Med tanke på de faktorerna är det inte anledning att ändra särskilt mycket i portföljen.”

”Men visst får oljeprisnedgången konsekvenser. Moskvabörsen består till en stor del av energibolag. Utdelningen kommer att sänkas i flera energibolag, när oljepriset sjunkit från 60 dollar till 30 dollar. Kanske halveras utdelningarna, men det kommer fortfarande att vara höga direktavkastningar i snitt på omkring 5 - 6 procent. Bland mina stora innehav har den ryska storbanken Sberbank bekräftat sin utdelning, vilket ger en direktavkastning på 10 procent. Energibolagen Lukoil och Rosneft kommer att gå från tvåsiffrig direktavkastning till höga ensiffriga, vilket fortfarande är höga direktavkastningar och låga värderingar.”

”Jag äger flera dagligvaruhandelsbolag och matkedjor i fonderna. Precis samma sak har hänt i Ryssland som i väst, matkedjorna går bra. Ryska dagligvarubolag har ökat sina marginaler när inflationen ökat. Idag har flertalet bolag ökat hemleveranser och e-handel, vilket finansmarknaden har gillat. Den bästa aktien de senaste veckorna är ryska detaljhandelsbolaget X5.”

”Visst är det är stora svängningar på Moskvabörsen. Det gör att det är svårt att ligga rätt varje dag. Men jag är långsiktig investerare och ser en möjlighet att plocka upp många kvalitetsbolag, som kommer att klara av både lägre oljepris och inbromsningen i global efterfrågan till följden av corona-utbrottet till en mycket intressant prislapp. ”

Hur är flödena på Moskvabörsen och i fonderna?

”Det var utflöden i början på mars men nu har det sannolikt varit inflöden. Börsen har stigit runt 25 procent från botten då Moskvabörsen var ner 50 procent. I mina två fonder har jag inga betydande utflöden. Rysslandsfonden hade lite utflöden i början på mars men nu har det lugnat ner sig.”

”På Moskvabörsen är det många utländska investerare. Både europeiska investerare och framför allt amerikanska som äger en stor del av ryska börsens ”free-float”. Men det senaste året har det blivit betydligt fler inhemska investerare som hittat till Moskvabörsen. Räntenivån i Ryssland är betydligt lägre nu än historiskt. Det har skapat ett större intresse hos ryssar att äga aktier med hög direktavkastning när bankkontot ger lägre avkastning. Det är en trend som ser ut att fortsätta.”

Har du större kassa i fonden nu när det är oroligt?

”Jag håller kassan i fonderna på runt två-tre procent och tar inga stora bett med kassan. Fondandelsägarna betalar en förvaltningsavgift för att jag ska investera i bästa bolag givet rådande läge i mina regioner, och inte hålla en stor kassa åt dem.”

Ryska aktier utgör runt 50 procent av Östeuropafonden. Hur agerar du på de andra marknaderna i Östeuropa?

”Jag har sålt några raffinaderier och banker i Östeuropafonden. Samtidigt har jag köpt några läkemedelsbolag och passat på att diversifiera lite. Jag viktat ner Grekland något, som var en av de bästa börserna under fjolåret, framförallt minskade jag i banksektorn. Det finns dock en god potential kvar i ett antal grekiska bolag, bland annat inom dagligvaror, sällanköpsvaror, finansiella tjänster och fastigheter.

”Jag behåller en relativ stor exponering mot Turkiet, som är Östeuropas näst största marknad efter Ryssland. Oljeprisfallet gynnar landet som är en stor nettoimportör av olja. Det kan bli så att det Turkiet förlorar i BNP-utveckling på coronakrisen kan till stor del vägas upp av oljeprisfallet. Det tror jag inte marknaden har agerat på, fast många investerar har förstått det. Det ger en neutral effekt.”

”Ryssland utgör drygt hälften av fonden. Man ska inte glömma fondens exponering mot några spännande länder i regionen, som Kazakstan, Rumänien, Slovenien och Ukraina. Polen ingår så klart i fondens investeringsuniversum, dock har fonden varit sparsamt investerad i Polen. De största fondinnehaven är de stora likvida ryska innehaven.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -