Kursuppgångar i Kina och Japan

Asienbörserna Börserna i Asien och Stillahavsområdet utvecklades på fredagen blandat, samtidigt som osäkerheten kring utvecklingen med coronaviruspandemin fortsatte att vara stor.

Australienbörsen gick mycket svagt med en nedgång på 5,3 procent, medan flera andra börser steg. Tokyo handlades högre liksom även Fastlandskina.

Beträffande ekonomiska data föll vinsterna i den kinesiska industrisektorn med drygt 38 procent för perioden januari-februari. Den undersökta perioden sammanföll med de omfattande restriktioner som Kinas regim införde för att begränsa spridningen av covid-19.

"Jag tror att data antagligen kommer att komma in … riktigt dåligt för andra kvartalet för en majoritet av den globala ekonomin. Även om aktiemarknaden och finansiella marknader typiskt sett bottnar ur innan ekonomin gör det, känns det lite för hastigt eller snabbt för marknaderna att bottna nu", sade Cedric Chehab, chef för landrisk och global strategi vid Fitch, till CNBC på fredagen.

Den japanska yenen stärktes mot dollarn och oljepriset steg något. De asiatiska börsuppgångarna mattades dessutom av i takt med att de amerikanska terminerna handlades lägre.

"Jag vet inte vilka åtgärder som överhuvudtaget återstår, men reaktionen på aktiemarknaden visar att vissa investerare som hoppas på mer stimulanser tror att marknaden är lite översåld", sade Yukio Ishizuki vid Daiwa Securities till Reuters.

Bland de mest optimistiska på fredagen var handlarna i Japan, där index steg markant. Enligt Okasan Online Securities chefsstrateg Yoshihiro Ito kan japanska aktier betraktas som ett test av rekyltendensen hos USA-aktierna.

Nikkei 225 steg med nära 4 procent.

Även i Fastlandskina steg börserna, där Shanghais kompositindex var upp 0,8 procent medan Shenzhenbörsens kompositindex gick ännu starkare och lyfte 2,9 procent.

Hang Seng i Hongkong var upp en knapp procent, medan koreanska Kospi handlades ned.

Marknadstemperatur kl 07:30

==============================================================

                                    kl 07:00 kl 07:30

 

Nikkei 225                     +2,4% +3,9% -

Hongkong Hang Seng      +0,6% +0,9% -

Kinas Shanghai Comp     +0,9% +0,8% -

Australia S&P/ASX200     -5,3% -5,3% -

Vissa index kan ha tidsfördröjning

KÄLLA: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -