Företagsobligationsbubblan som sprack

Marknadskommentar Det krävdes två veckor av enorma nettoutflöden för att punktera företagsobligationsbubblan. Det visar veckans flödesrapport från den amerikanska investmentbanken BofA Securities.

Det är inte bara ett svenskt fenomen med en kollapsad företagsobligationsmarknad. De senaste två veckorna har det enligt den amerikanska investmentbanken BofA Securites, varit rekordutflöden från obligationer. Det är utflöden som fått efterverkningar globalt.

Det har varit fritt fall för tillväxtmarknadsobligationer. Det skapar enorma skillnader i priser mellan köpare och säljare. De två senaste veckorna har nettoutflödena varit enorma. Även här har det varit svårt att värdera underliggande tillgångar i fonderna. Man har inte varit lika drastiska som på den svenska företagsobligationsmarknaden där man stängt flera fonder för uttag när säljtrycket blev för stort.

I USA har det upp det varit samma mönster med rekordstora nettoutflöden från företagsobligationsfonder. Den senaste veckans utflöden slår alla tidigare rekord. Utflöden från företagsobligationer med lägre risk (Investment Grade-obligationer) hade redan förra veckan de största utflödena hittills. Den här veckan har investerarna fortsatt att sälja ännu mer, vilket satt nytt rekord i utflöde och rekord i säljordrar.

Även mer riskfyllda företagsobligationer (High Yield) har i veckan haft höga utflöden men lägre än förra veckan som toppade alla tidigare rekord.

De enorma utflödena har även har påverkat börshandlade företagsobligationsfonder. De har haft stora problem med prissättningen som sker i realtid jämfört med en vanlig Företagsobligationsfond. Värderingsproblematiken har resulterat att flera stora företagsobligations ETF:er har handlats med enorma rabatter mot underliggande företagsobligationer. En tydlig indikation om de stora prisskillnaderna som uppstår när säljtrycket är enormt.

Det som har varit unik den senaste veckan är att det är första veckan på över två månader med nettoutflöden från betydligt säkrare statspapper.

Aktier har inte haft lika stora nettoutflöden som obligationer. Mycket kapital har fortsatt att letat sig till teknik och tillväxtbolagsfonder. Det har varit nettoinflöde under årets alla veckor, vilket är en stor kontrast mot övriga sektorer. Värdebolag har fortsatta utflöden och banker och finansbolagen är den sektor som investerarna har sålt mest i.

Förutom tillväxt och teknikaktier har investerarna för andra veckan i rad köpt utbombade energiaktier. Det är en trend som syns på den energitunga Moskvabörsen. Rysslandsfonder har den senaste veckan haft nettoinflöden tillsammans med Kinafonder och Latinamerikafonder. 

 

Trots den senaste veckans turbulens har det bara varit modesta nettoinflöden till ädelmetallen guld. Men guldpriset hör ändå till årets bästa tillgångsslag tillsammans med amerikanska statspapper

 

Det är den amerikanska dollar som har fått det största intresset när investerarna har flockats dit. I slutet på förra var det ”Peak dollar” med en enorm efterfrågan. Den senaste två veckorna har dollarn haft de största nettoinflödena någonsin. De senaste dagarna har dollarn faliit i värde efter att Federal Reserve lyckats möte den stora dollarefterfrågan.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -