AP7: "Vi har fortfarande hävstång"

Fonder Soffliggarvalet Sjunde AP-fonden har klarat sig relativt väl under den senaste månadens börsturbulens, trots att fonden tar högre risk än andra globalfonder. Placera har frågat vd Richard Gröttheim hur de har hanterat risken under börsraset.

Hur ser du på läget på marknaden just nu
”Vi har ju haft, och har, en turbulent period på grund av osäkerheten och effekten av coronautbrottet. Det är ju en period som vi inte vet hur lång den blir, men det har varit kraftfulla nedgångar, hög turbulens och hög volatilitet.”

Hur har ni agerat under krisen?
”Jag skulle säga att vi redan hade agerat innan krisen. Vi har haft en rätt defensiv portfölj i tre, fyra år. Det har vi känt oss bekväma med nu under den kraftiga nedgången. Vi har inte agerat något speciellt. Vi är här på lång sikt och vi vet att sådana här nedgångar kommer med viss periodicitet. Det är det som är risken med att ha aktier, men man får också betalt för den risken på lång sikt.”


Richard Gröttheim.

När vi talades vid i höstas hade ni en hävstång på 15 procent, vilket är lågt ur ett historiskt perspektiv, vad har ni för hävstång nu?
”Vi har fortfarande en hävstång på 15 procent.”

Varför sänker ni inte hävstången när det är såhär turbulent?
"
Teoretiskt skulle man kunna göra det. Det som är viktigt att tillägga är att vi har diversifierat portföljen in i andra typer av risker. Vi har till exempel i haft en övervikt i tillväxtmarknader i några år. Tillväxtmarknader har ju hållit tillbaka i den här nedgången.”

”Fokus i risk är inte bara i hävstången, utan det är ett antal komponenter som bildar AP7:s portföljer till skillnad från fem till tio år sedan. När det väl blir såhär stökigt är det givetvis också svårt att röra en portfölj, men jag kommer tillbaka till att vi har varit rätt bekväma med den portfölj vi har haft i det här läget.”

Ni jobbar med att ersätta hävstången mer med diversifiering, ska hävstången bort helt?
”Nej, det är inte meningen. Det ska vara ett inslag i portföljen även framledes, men det kommer inte att vara huvudkomponenten i att ta risk.”

När ökar ni den?
”Det är en bra fråga. Det kommer givetvis ett sådant läge när vi tittar på att dra upp risken. Vi har ett riskramverk, det är därför vi har dragit ned risken i en tre, fyra år, där vi tittar på ett antal faktorer för värdering av aktiemarknaden. De har flaggat rött under att tag att det har varit rätt stretchade värderingar utifrån ett historiskt mönster.

”Det är klart att när nedgången nu har kommit, och var det här ska sluta, det vet vi ju inte, men rätt som det är kommer de där faktorerna börja flagga grönt och då ska vi lägga på risk. Men exakt när det är, det kan jag inte säga nu.

Vem är det som tar beslutet om när hävstången höjs?
”Det beslutet ligger rent formellt hos mig, att bedöma vilken typ av risk som vi ska öka eller minska portföljen med.”

Nu har ni inte ens dragit ned på hävstången, men i teorin, skulle man kunna göra det motsatta och ha någon form av hedge istället för hävstång?

”Det skulle man kunna ha, men i min värld är det helt omöjligt att tajma den här typen av nedgångar med något slag av perfektion. Vem hade trott att corona skull komma i februari 2020, det är fullständigt omöjligt att förutse. Då kommer hedgar kosta avkastning. Man får vara lite försiktig med att betala för ett skydd. På lång sikt vill man ju ta risk, det är det vi vill ha. Vi får leva med nedgångar i portföljen för att få den goda avkastningen på lång sikt.”

Kan ni ta till krisåtgärder när det är exceptionellt stökigt på börsen?
"Om man tittar på portföljen så har den gått i princip som en global aktiefond, kanske någon procentenhet sämre fram till nu. Den riskegenskapen tror inte jag att man kan ta bort om man ha den långsiktiga aktieavkastningen. Vi får leva med de upp- och nedgångarna.”

Hur har in- och utflödena sett ut under den här perioden?
”Det vi har sett under tidigare sådana här skeden, när börsen rasade 2018 och 2011 och även den här nedgången, är att vi inte ser att spararna rör på sig speciellt mycket, varken i ut eller in. Det tycker jag är ett styrkebesked. Den här produkten är byggd för att vara i på lång sikt.”

”Det stora inflödet kommer i december när pensionsrätterna kommer. Dagliga flöden, om en fond läggs ned till exempel, de rörelserna är marginella skulle jag säga.”

Ni är visserligen till stor del en indexfond,men köper ni urskillningslöst nu under den här krisen även mer drabbade branscher exempelvis flygbolag och hotellaktier?
”Huvuddelen av vår portfölj är ju indexförvaltining, det vill säga vi köper de 3 600 bolag som finns i index. Det är ju en del av att hantera den här risken som du tar upp, på hela portföljen har inte de så stor inverkan i och med att man har så många bolag och branscher i portföljen.”

”Sen har vi ju vissa förvaltare, som har så kallade alfa-mandat, det vill säga att de ska köpa och sälja aktier de tycker är bra respektive dåliga. De har ju varit givetvis varit aktiva i det här, med varierande framgång. Jag ser inte att de har varit jätteaktiva, även de tycker väl att det här är svårbedömt och ligger kvar till mångt och mycket med sina portföljer. Det är 5-10 procent av fonden som förvaltas på det här sättet.”

Ni har väl inget val, ni måste väl köpa aktier, även om ni inte vill?
”Så är det. På lång sikt kommer det komma sådan här nedgångar och vi får ligga med de placeringar vi har innehaven, vi har dragit ned risken. Man får bara acceptera att fonden går upp och ned. Det har jag försökt säga ett antal gånger när det gått så himla bra, som förra året när fonden gick upp 33 procent, något annat år gick det upp 18 procent, att det kommer inte fortsätta såhär, att aktier går upp i snitt 6 till 8 procent per år. Går det upp 33 procent då kommer det också att gå ned kraftigt och det är det vi ser nu.”

Er räntefond innehåller svenska stats- och bostadsobligationer. Vad har ni sett på räntemarknaden i Sverige senaste tiden?
”Ja, med kort duration, högst två till tre år. Vår räntefond har legat kring noll under den här perioden, vilket den har gjort i rätt många år nu. Där har vi inte sett någon nedgång i och med att det är så låg risk i den portföljen.

Det har varit turbulent även på den svenska kreditmarknaden. Det har varit extremt låg likviditet på den svenska företagsobligationsmarknaden, Riksbanken har gått in och köpt bostadsobligationer med mera. Men det här har alltså inte påverkat er direkt?
”Nej, det skull jag inte vilja säga. Det är i december när vi får våra inflöden som vi är stora köpare av obligationer”

”Men vi vet ju att det har varit stökigt på den svenska obligationsmarknaden, så det var ju välkommet, de besked om att köpa obligationer som Riksbanken gav.”

Vi är fortfarande mitt upp i det, men vad tror du att coronakraschen kommer att sätta för avtryck på de finansiella marknaderna?
”Avtrycket kommer att vara en kris som var väldigt svårbedömd ekonomiskt eftersom man inte vet hur länge orsaken till krisen håller på. När vi om ett par år utvärderar det här kommer vi se att skeendet var mycket mer svårbedömt än till exempel finanskrisen 2008.”

”Frågan är vart det här tar vägen från nu, nu har vi haft ett antal dagar med rätt kraftiga uppgångar. Jag kan inte göra prognos på var vi står om två veckor, det kan gå ned igen. De ekonomiska effekterna kommer att bli dramatiska, det är rätt självklart, både när det gäller påverkan på BNP och företagens vinster. Det är otroligt svårbedömt, men effekterna kommer att bli väsentliga.”

”Men jag tror ändå att vi kommer säga att, okej, det var ytterligare en kris där vi hade kraftiga fall, men aktier kommer fortfarande vara bra på lång sikt och det kommer att vara en återanpassning.”

Du har varit på sjunde AP-fonden sedan år 2000, du har således erfarenhet från två rejäla börskrascher. Vad tar du med dig från dem?
”Ja, jag brukar säga att nu fick man vara med om det här också. Det har varit tre krascher om man räknar in eurokrisen 2011. Det jag tar med mig är att vi har sett att vart 10:e år ungefär så får vi en sådan här stor nedgång.”

”Det man måste inse att vi är här på lång sikt. Trots den senaste tidens nedgång har Såfan gått upp 182 procent de senaste tio åren. Aktier kommer att vara bra på lång sikt, det tar jag med mig återigen efter att har varit med om det här för fjärde gången.”

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -