Aktierna som står stabilt i börsstormen

Börs Till skillnad från många andra tidigare säkra hamnar har vattenaktierna faktiskt klarat börsraset under 2020 relativt bra.

De nio ledande vattenaktierna på New Yorkbörsen har i genomsnitt fallit knappt 17 procent, vilket ska jämföras med USA börserna gått ner 25 procent.

Medan många av de vanligtvis trygga placeringarna inom exempelvis fastighetssektorn visat sig vara lika krocksäkra som bilar från 1970-talet, så har vattensektorn faktiskt hållit vad den lovar.

Men så har också vattenbolagen en oerhört fin historik av stabilitet genom alla mänskliga kriser. Bland vattenaktierna finns exempelvis York Water som är det bolag på jorden som har den längsta obrutna utdelningssviten på 204 år.

Aktieutdelningarna till andelsägarna började samma år som bolaget grundades vilket var 1816.

York Water grundades av handlarna i staden som dels ville förse staden med rent dricksvatten och dels skaffa sig ett effektivare skydd mot eldsvådor.

York Water delar ut kvartalsvis. Direktavkastningen ligger på 1,9 procent. 

Hittills i år är aktien ner 14 procent, en utveckling som de flesta skulle trygghetstörstande investerare skulle vara nöjda med i år.

Största ägare i bolaget är fondbolaget Vanguard med en ägarandel på 5,5 procent.

Aktie Marknadsvärde miljarder USD %, i år % 3 år
American Water Works 17,5 -16 34
Companhia de Saneamento 4,4 -57 -36
American States Water 2,8 -8 83
California Water Service 2,3 -7 37
SJW Corp 1,4 -23 15
Middlesex Water 0,95 -11 55
York Water 0,5 -14 16
Artesian Resources 0,26 -9 5
Consolidated Water 0,2 -11 30
       
Källa: Bloomberg      

Det pågår en konsolidering bland vattenbolagen i Nordamerika. Mindre kommunala vattenbolag sälj ofta i samband med att större investeringar i infrastrukturen behöver göras helt enkelt för att det saknas pengar.

Det gynnar oftast de stora och störst på vattenmarknaden i Nordamerika är American Water Works med ett marknadsvärde på nära 17,5 miljarder dollar.

Under 2020 är aktien ner 16 procent. Sett till de tre senaste åren har aktien stigit med 34 procent.

American Water Works levererar dricksvatten och tar hand om avloppsvattnet för 14 miljoner människor i 46 amerikanska stater samt hushåll i provinsen Ontario i Kanada.

I likhet med flera andra vattenbolag har verksamheten funnits länge. American Water Works grundades 1886 och har sitt huvudkontor i Voorhees i New Jersey.

Direktavkastningen ligger på 2 procent och utdelningen betalas kvartalsvis.

Största ägare är amerikanska fondjätten Vanguard med 12,2 procent av ägandet.

American Water Worksaktien är inte billig. Den handlas till ett p/e-tal på 27 för innevarande år och 25 för nästa år.

Sämst av de noterade vattenbolagen har det gått för Companhia de Saneamento, vars aktie rasat 57 procent i år och är därmed undantaget bland vattenaktierna.

Companhia de Saneamento sköter dricksvattentillförseln och reningsverk i Brasilien och är noterat både på den amerikanska börsen och på Sao Paulobörsen.

En del av fallet beror sannolikt på att verksamheten bedrivs just i Brasilien med osäkerhet kring valutaexponering och en annan politisk risk. Hälften av bolaget ägs också av staden Sao Paulo.

Direktavkastningen är strax under 3 procent.

Senaste tre åren har de i Nordamerika noterade vattenbolagen stigit med 26 procent.

När det gäller aktiekursutvecklingen framstår vattenaktierna som en ö av trygghet i en stormig och volatil miljö. Vatten och vatteninfrastruktur är något som måste finnas och som måste fungera.

Det rör sig dessutom om lokala monopol. Det är kanske inte så förvånande att det bolag i världen som har den längsta obrutna utdelningssviten är just ett vattenbolag.

Här kan ni följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -