Veteranens disciplinerade modell

Fonder Ulf Ingemarson är en av fondmarknadens mest långvariga aktiefondförvaltare. Han är vd och grundare av fondbolaget Simplicty AB, och har förvaltat fonden Simplicity Norden sedan 2002. Fondbolaget ligger geografiskt sett långt ifrån finansbruset runt Stureplan med sin bas på västkusten i Varberg.

Ulf Ingemarson började med aktier under gymnasietiden i kombination med ett tidigt dataintresse som lade grunden till fondbolaget Simplicity.

”Föräldrarna köpte tidigt en VIC 64-dator tidigt till mig och min bror Hans, han är också delägare i Simplicity. Tidigt blev jag intresserad av statistisk analys. I kombination med mina datakunskaper och tillgång till finansiella databaser, skapades möjligheten till egen datadriven aktieanalys”, säger han.

Ulf Ingemarson

Ulf startade Simplicity år 2001. Den första fond som startades var Simplicity Norden år 2002, en fond han fortfarande förvaltar. Verksamheten expanderade och kröntes med att Simplicity blev årets supergasell 2008. Simplicity har också fått priser som bästa räntehus 2018 och Simplicity Norden fick pris som bästa nordiska aktiefond 2019 av Morningstar. Idag förvaltar fondbolaget runt 25 miljarder kronor.

Simplicitys första fond, Simplicity Norden, står fortfarande stark idag. Den riskjusterade avkastningen imponerar. Risken mätt som standardavvikelse har varit lägre än index och övriga Nordenfonder, samtidigt som fonden har levererat en årlig avkastning på närmare fyra procentenheter mer än index sedan fondstart.   

Hur upplever du finansmarknaden just nu?

”Riktningen framöver vågar jag inte uttala mig om men det kommer vara fortsatt volatilt med stora kast fram och tillbaka. Det skapar stora risker men också stora möjligheter. Detta kommer skapa affärsmöjligheter för aktiva förvaltare. Vi fokuserar på bolag som kommer ut hela och friska efter denna turbulens.”

Hur ser er investeringsprocess ut?

”Vi har en stor riskmedvetenhet med ett tydligt fokus på riskjusterad avkastning. Investeringsprocessen är datadriven, strukturerad och disciplinerad. Den kombinerar fundamental aktieanalys med marknadstrender. Målet är att investera i kvalitetsbolag med attraktiva värderingar och vi tar ingen hänsyn till aktiens storlek eller vikt i index. Vi har en fyrklöver till meravkastning: kvalitet, värde, risk och prestation.”

Hur hittar ni överavkastning i aktierna ni investerar i?

”Grundidén är att investera i aktierna som går bra på börsen och sålla bort de bolag som är dyra och inte har trenden med sig.”

”Vi tror på kvalitetsbolag. De bolag som vi investerar i ska vara lönsamma idag. Framförallt nu när vi har haft en lång högkonjunktur bakom oss. De bolag som inte tjänar bra pengar idag, hur ska de tjäna pengar när det blir sämre tider? Vi undviker förhoppningsbolag inom råvaror och forskningsbolag.”

”Bolagens värdering och prestation är centralt. Inget bolag är värt vilket pris som helst. Här skiljer vi oss en del från många andra förvaltare. Vi vill att bolaget ska växa från omsättning ner till vinsten med bra lönsamhet och inte minst ska aktien prestera.”

”När det gäller aktiens prestation ser vi på många kvantitativa variabler där utvecklingstrenden är viktig. I grunden är vi faktorinvesterare och ser på en kombination av viktiga variabler. Vi ser exempelvis på bolagens rapporterade vinst mot marknadens förväntningar. Vi tycker att vinst och utdelning är ett bra mått när vi investerar. Det gör att vi får bort förhoppningsbolag med hög risk. Andra riskfaktorer vi ser på är aktiens volatilitet och om det finns utmaningar utifrån ett ESG-perspektiv Det är viktigt att identifiera hitta de sämsta bolagen som vi inte ska investera i. Lyckas man undvika dessa aktier kommer man att överprestera index”.

Hur stort blir ert investeringsunivers i Norden när ni har tagit bort övervärderade bolag som inte har trenden med sig?

”Totalt är det runt 300 bolag i Norden som klarar av likviditetstestet. Då vi har ett stort fokus på ansvarfulla investeringar sållar vi bort bolag som är involverade i följande produkter och tjänster; fossila bränslen, vapen, tobak, pornografi, alkohol och spel. Och inte minst de bolag som inte går med vinst. Det gör att det ungefär blir 350 bolag kvar. Vi väljer sedan de 50 till 100 aktier som kommer högst ut i vår ranking efter vinstkvalitet och marknadstrend. Det blir en tilt mot kvalitetsbolag med lägre risk. Det viktigaste är att vi sållar bort de dåliga bolagen. Det kostar mycket att investera i fel aktier.”

Avviker ni mycket från aktieindex?

”Landfördelningen ger en övervikt i Sverige och en klar undervikt i Danmark. Undervikten i Danmark beror på Novo Nordisk som väger ovanligt mycket i index. De största sektorerna i fonden är finansbolag följt av industribolag. Vi är en så kallad all-cap-fond och kan hoppa mellan små/medelstora bolag och stora bolag. Norden ger en bred och bra fördelning mellan alla sektorer.”

Hur skapar ni en fondportfölj och hur tänker ni kring antal bolag och deras aktievikt?

”Fonden har mellan 50 och 100 bolag, men har inga bolag som sticker ut med stor vikt. Det är en viktig faktor bakom fondens relativt låga risk mätt som standardavvikelse. I normalläge väger ett innehav som mest runt 5 procent och vi tänker mer i likaviktade termer. Det har att göra med vårt risktänk och likviditeten i aktien spelar en stor roll. I Simplicity Norden investerar vi just nu, inte i bolag under tre miljarder. Det är viktigt då vi är en aktiv förvaltare och vill komma in och ur bolagen snabbt.”

”Vi vet inte vilka bolag som kommer att prestera bäst kortsiktigt och det kan alltid komma en svart svan. På lång sikt styr förvaltningens skicklighet resultatet, på kort sikt är det mycket otur och tur som spelar in.”

Gör investeringsstrategin att omsättningen i fonden är hög?

”Snittet för omsättningshastigheten i fonden för en aktie är historiskt mellan åtta till nio månader. Samtidigt kan vi lämna en aktie efter en månad om vi har haft fel. Men vi kan även ligga i en aktie i flera år.”

När säljer ni bolag?

”Vi säljer ett bolag när det blir för dyrt eller då trenden inte är med aktien eller bolagets utveckling. Vi jobbar stenhårt med disciplinen när ett bolag inte längre uppfyller alla parametrar. Vi accepterar inte lågpresterare. Det gör att vi blir snabba att sälja ut innehav. Ett tydligt exempel är Hexagon som vi sålt av lite nu när bolaget blivit relativt dyrt. Under fjolåret sålde vi snabbt av Swedbank-aktien efter första smällen när trenden blev svag.”

Vad har ni gjort för ändringar i fonden i år?

”I år har vi viktat ner fastigheter brett samt sålt av vissa industribolag som Atlas Copco, SKF, Epiroc och Volvo. Några enskilda favoriter som den finska bolagen Kojamo och Kone har dock fortfarande hög vikt i fonden. Vi har också lämnat H&M och Electrolux. Istället har vi köpt i kvalitetsbolag med stabila intäkter i olika branscher som Elisa, Essity, Novo Nordisk, Axfood, ICA och Tele2. Det har såklart också gynnat oss under nedgången i år. Vi har också ökat i storbankerna igen men det är från låga nivåer.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -