På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Helikopterpengar på gång i Japan

Makro Japan överväger att injicera den japanska ekonomin där nödställda hushåll och företag ges stödåtgärder till ett värde av motsvarande över 5.000 miljarder kronor - en summa som motsvarar omkring 10 procent av landets BNP, enligt Nikkei.

 En av åtgärderna innebär utdelning av kontanter och presentkort för att stödja näringslivet.

Kontantutbetalningarna och de övriga stöden väntas nå hushåll och företag någon gång i maj och utgör det största stimulanspaketet någonsin i Japan. Målet är att driva upp aktiviteten i ekonomin, aktivitet som påverkats kraftigt under coronaviruspandemin.

Avseende företagen kommer regeringen skrida till verket med att förse krisande bolag med lågräntelån via finansiella institutioner samt genom att driva upp efterfrågan mer direkt via köp av presentkort och kuponger som därefter kommer delas ut till befolkningen.

Vad avser kontanter kommer varje medborgare kommer att få 200.000-300.000 yen, motsvarande 18.000-28.000 kronor, enligt Nikkei.

Premiärminister Shinzo Abe kommer troligtvis presentera paketet på fredagen, för att således möjliggöra att förslaget tas med i budgeten för 2020. De konkreta detaljerna kommer därefter broderas ut efter tid, exempelvis rörande om vilka inkomstrestriktioner som ska gälla.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -