På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Så visar terminerna hur börsen öppnar

Börs Du har säkert läst att börsen ”väntas öppna på plus” eller ”sjunka i öppningen”. Men hur kan man egentligen veta hur börsen ska gå flera timmar innan den öppnar?

Terminer handlas även när börsen inte är öppen och kan därför ge en indikation på hur börsen kommer att öppna.

För det första så kan man inte vara säker på att terminerna visar med exakta siffror hur börsen öppnar. Det är därför det ofta står ”pekar på”, ”indikerar” eller ”talar för”.

Terminerna har däremot i princip alltid rätt när det gäller riktning, det vill säga om börsen ska upp eller ned. Felmarginalen brukar som mest vara några enstaka decimaler.

Anledningen till att de kan visa hur börsen ska öppna är att terminspriset speglar det rådande sentimentet, alltså investerarnas inställning till börsen, för tillfället. Det, i sin tur, speglas i vad investerarna vill betala för terminerna.

”USA-terminerna på aktieindex handlas i princip dygnet runt och de sätter också prägel på börserna i Asien och Europa”, säger Erik Hansén, analytiker på IG Sverige.

Erik Hansén

Marknaden för terminer är gigantisk.

”En av de mest handlade terminerna, S&P 500-futuren, omsätter ungefär 240 miljarder dollar per dag det senaste året”, säger Johan Klintberg, som arbetar med aktierelaterade lösningar på Handelsbanken.

Johan Klintberg

Den största europiska terminen är Eurostoxx 50 som omsätter över 40 miljarder euro per dag. Den svenska terminsmarknaden är förstås mycket mindre. Den har en omsättning på kring 27 miljarder kronor om dagen. Den svenska terminen heter OMXS30.

Det är främst professionella aktörer som styr marknaden.

”De använder sig av terminer för att positionera sig inför dagen, alltså ta en riktning för börsen och tjäna pengar på det, eller för att hedga sitt innehav”, säger Erik Hansén.

Exempel på aktörer på terminsmarknaden är pensionsbolag, fonder och banker. Många finansiella produkter som handlas på börsen har också en indextermin som underliggande tillgång.

Varför terminerna så väl överensstämmer med ”cash-marknaden”, det vill säga den vanliga aktiehandeln på börsen, är att det är samma aktörer som dominerar de två olika marknaderna.

”Därför har ett hyfsat jämviktspris redan skapats som blir en indikation på vad börsen öppnas på”, säger Johan Klintberg.

”Man kan säga att det blir självuppfyllande”, säger Erik Hansén.

Eftersom den svenska och de europeiska börserna brukar följa varandra ganska väl ger den europeiska Eurostoxx 50-terminen ofta en god indikation på hur den svenska börsen brukar öppna.

”Den europiska Eurostoxx 50-terminen öppnar väldigt tidigt varje dag, strax efter midnatt och har bara stängt ett par timmar varje dygn, det är den alla som följer börsöppningen går efter”, säger Johan Klintberg.

Den svenska terminen är inte lika likvid och därför fungerar den inte lika bra för att förutspå hur marknaden kommer att gå när den öppnar. Dessutom öppnar handeln så sent som en halvtimme före att börsen öppnar.

”Vårt kontrakt som heter Sverige 30 handlas dygnet runt och citeras ofta i media. Sverige 30 är ett derivat som följer USA-terminen, men påverkas också hur våra kunder handlar. Vid till exempel en positiv bolagsnyhet innan öppningen för ett indextungt bolag kan därför Sverige 30 stiga eftersom vi ser ett ökat köptryck”, säger Erik Hansén.

Vad är en termin?

Terminer är precis som optioner en typ av ett finansiellt instrument som kallas för derivat. Ordet derivat kommer från att härleda. Ett derivat härleder alltså till en typ av tillgång, till exempel en aktie eller ett index.

En termin är i själva verket en förbindelse att köpa eller sälja något vid en viss tidpunkt.

Exempel:

Anna vill köpa en aktie för 10 kronor, men vill inte ligga ute med pengar. Istället köper hon aktien på termin. Det betyder att hon förbinder sig att köpa aktien för 10 kronor efter en viss tid.

Har aktien stigit till 11 kronor gör hon en vinst på en krona minus kostnaden för terminskontraktet. Går aktien ned till 9 kronor gör hon en förlust på 1 krona plus kostnaden för terminskontraktet.

Hon kan äga terminen fram till leverans (när hon får aktien) eller sälja den under tidens gång.

En av de största fördelarna med terminer är alltså att det inte binder så mycket kapital som om du skulle köpa den underliggande tillgången.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -