Dags för statistiken att visa på krisen

Makrokommentar Det är fortsatt dystert på finansmarknaden trots alla åtgärder som satts in för att stävja krisen. Nu börjar dessutom den makrostatistik som kan ge en viss indikation på hur hårt Corona-krisen slagit mot den reala ekonomin rullas ut.

Det var en dramatisk vecka på marknaden när Corona-spridningen tog verklig fart i Europa och USA. Åtgärderna som satts in för att motverka krisen saknar motstycke under efterkrigstiden och bidrog tidvis till ett visst lugn på finansmarknaden. En hel del åtgärder bidrar tyvärr till att de ekonomiska utsikterna försämras ytterligare och det är något som placerare och analytiker brottas med att försöka tolka i nuläget. Hur stora kommer de negativa effekterna på realekonomin slutligen bli?

Den svenska börsen backade med, i sammanhanget, måttliga 3,1 procent under förra veckan. I USA blev nedgången däremot hela 15,0 procent, efter en svag avslutningen på veckan. Dessutom hade den amerikanska börsen lite att ta igen i form av fallhöjd gentemot andra börser.

Marknadsräntorna har rört sig uppåt, förutom i USA, och det är väl ett tecken på att det finns en viss nervositet kring hur de omfattande finanspolitiska satsningar som nu presenteras kommer att slå mot statsfinanserna.

Den svenska kronan tappade rejält under veckan men det gör i stort sett alla mindre valutor, så det är ingen speciell misstroendeförklaring mot just svensk ekonomi. Faktum är att Sverige har ett av de allra bästa utgångslägen för att stötta ekonomin med statliga medel.

Råvarupriserna fortsätter att falla med oljan i spetsen. Ett fat Brentolja kostar nu 26 dollar.

Nu börjar den makrostatistik där effekten av Corona-krisen verkligen ska börja synas rullas ut. Det mesta talar för att det blir kraftiga nedgångar över hela linjen. Dessutom är det högst troligt att konsensusprognoserna inte hunnit justeras ner i den omfattning som krävs även om det borde bli mindre negativa överraskningar än i de kinesiska siffrorna som kommit. Denna statistik har ju gett analytikerna viss vägledning kring hur illa det kan komma att se ut.

På tisdag publiceras de preliminära inköpschefsindexen för mars och då får vi en första indikation på hur hårt drabbat näringslivet blivit.

Dessutom kommer alla varselsiffror att röna stort intresse och mycket fokus lär läggas på den amerikanska, veckovisa siffran över nya arbetslösa. Den siffran kommer på torsdag och kan i värsta fall bli en riktig rysare för finansmarknaden.

På marknaden går man också och väntar på att Donald Trump och kongressen ska komma överens om ett mycket omfattande stimulanspaket. Man lyckades inte komma överens under helgen men ett nytt försök lär göras i dagarna. Enligt uppgift ligger parterna nära en kompromisslösning.

För svenskt vidkommande ser vi främst fram mot torsdagens konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet. Det lär bli sura siffror men det mesta av materialet är troligen hopsamlat under första halvan av mars, vilket till viss del talar för att siffrorna kan vara lite uppblåsta. Det riktigt dystra beskeden och tuffa åtgärderna har kommit lite senare.

Måndag

Veckan inleds ganska lugnt på makroområdet och de flesta går och väntar på att ett mycket omfattande amerikanskt stödpaket ska baxas igenom senaten. Värt att hålla koll på är hushållens konfidensindikator i EMU-området och hur mycket den dippar Det mesta talar för att analytikerna inte hunnit skriva ner sina prognoser i tillräcklig grad.

Tisdag

De preliminära inköpschefsindexen för mars rullas ut på bred front. Det är stor risk för branta fall och även här ligger troligen konsensusprognoserna alldeles för högt. Det är i alla fall så det sett ut gällande nästan alla makrodata som presenterats hittills i mars. Landar utfallen i linje med prognoserna borde det tas som ett positivt tecken.

Onsdag

Det har redan kommit ett preliminärt IFO-index och det visade på ett brant fall ner till 87,7. Ungefär den nivå IFO-indexet låg på i samband med finanskrisen. Intressant också att se utfallet för världshandeln även om den statistiken släpar en del och inte innefattar den stora Corona-paniken under mars.

Torsdag

Konjunkturinstitutet publiceras sin senaste konjunkturbarometer. Det lär vara dyster läsning men mycket av materialet har samlats in under inledningen av mars, vilket kan betyda att siffrorna ändå kommer att vara lite uppblåst. Det var ju en bit in på mars som det mest dramatiska skedde när åtgärderna mot spridningen av Corona-viruset blev mer radikala. Mycket av marknadens fokus lär dock hamna på den amerikanska veckosiffran över nya arbetslösa. Det riskerar att bli en riktig monstersiffra.

Fredag

Detaljhandelssiffror från Norge och Sverige som tyvärr inte lär säga särskilt mycket om hur den underliggande utvecklingen ser ut just nu. Delar av detaljhandeln lär i alla fall gått bra när folk börjat hamstra varor. Amerikanska inflationssiffror är ointressanta i sammanhanget men däremot bör siffran över konsumentförtroendet röna stort intresse på marknaden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -