På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Statsstöd: Finnair lyfter, Norwegian stoppat

Flyg Finländska regeringen skred under morgonen till verket och garanterade Finnair nödlån på motsvarande 6,6 miljarder kronor.

Aktien steg med drygt 8 procent i den tidiga handeln på Helsingforsbörsen.

Likt många andra regeringar går nu Finlands regering in och stöttar den krisande flygbranschen, som sett en total kollaps i biljettefterfrågan som en konsekvens av pandemin och de omfattande karantänsåtgärder som införts.

Finland äger 56 procent av flygbolaget, som varnat för betydande förluster och gett besked om att 90 procent av trafiken kommer dras in från och med april.

Tidigare i veckan har Sverige, Norge och Danmark genomfört stödåtgärder som bland annat riktat sig mot SAS och Norwegian Air.

Handeln med aktien i krisdrabbade Norwegian Air stoppades strax före Oslobörsens öppning på fredagen.

På torsdagskvällen meddelade Norges regering att den beslutat att erbjuda 6 miljarder norska kronor i form av lånegarantier till landets flygbolag, varav 3 miljarder erbjöds Norwegian.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -