Rekordstora flöden på marknaden

Marknadskommentar Den här veckan sätter nya kapitalflödesrekord på finansmarknaden. Det visar BofA Securities flödesrapport för den senaste veckan.

I förra veckans kommentar till flödesrapporten var det tydligt att rekordutflöden var många med ett och annat starkt inflöde. I veckans flödesrapport från den amerikanska investmentbanken BofA Securities fortsätter flödena att vara enorma.

Vi börjar med tillgångsslaget obligationer som under veckan nådde extrema utflöden. Utflöden från företagsobligationer med lägre risk (Investment Grade-obligationer) hade redan förra vecka de största utflödena någonsin. Den här veckan har utflöden ökat ytterligare. Även mer riskfyllda företagsobligationer (High Yield) har i veckan haft det högsta nettoutflödet någonsin på global basis.

De enorma nettoutflödena syns även på den nordiska företagsobligationsmarknaden. Det har fått stora konsekvenser när marknaden till stor del bara består av säljordrar. Prissättningen blir helt fel när likviditeten har försvunnit. Det vittnar inte minst den senaste dagens stora fondnyhet att flera svenska nordiska fondbolag stoppar handel i räntefonder. En handel som kommer igång när tillgångarna kan få en rättvis värdering.

En av de obligationsstrategier som på pappret såg ut att ha en ljus framtid i spåren av de aggressiva räntesänkningarna från den amerikanska centralbanken var tillväxtmarknadsobligationer.

Tillväxtmarknadsobligationer har oftast upplåning i amerikanska dollar och räntan följer den amerikanska 2-åringen. Här har det varit de största uttagen någonsin i veckan. Uttag som beror på att investerarna är livrädda när de flesta på finansmarknaden rusat för att köpa dollar, vilket driver upp dollarn till oanade höjder och problem för låntagarna på tillväxtmarknaden.

Och att dollarn stigit mycket beror på att nettoinflöden till just pengar i dollar varit rekordstort i veckan. Det fjärde största någonsin. Det har gjort att det varit underskott på dollar i det globala finansiella systemet. Det har vi kunnat läsa om då Federal Reserve har skapat flera stora dollaravtal med andra centralbanker, vår egen Riksbank inräknad.

Statspapper som ses som det säkraste obligationsalternativet, hade ett väldigt litet inflöde i veckan - även det en stor kontrast mot tidigare veckor då nettoinflödena varit enorma.

Noterbart är att den så vanligtvis säkra hamnen vid finansoro - guld hade stora nettoflöden i veckan. Det var de femte största någonsin.

För aktier har det varit fortsatta utflöden när investerarna tagit tillflykt till amerikanska dollar. Det har varit fortsatta stora utflöden från europeiska aktier och även tillväxtmarknadsaktier. Förra fredagen var rekord och aktier hade det största utflödet någonsin. Investerarna har även sålt av amerikanska aktier under veckan. Främst har de sålt finansaktier.

Den enda platsen på aktiemarknaden som haft tydliga inflöden är teknikaktier. Det var för den tolfte veckan i rad.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -