Fondtankar för den mest riskvillige

Fondkommentar Min mailkorg börjar fyllas på med frågor om vilka fonder som är intressanta när väl börserna vänder. Ska det vara breda globalfonder, Europafonder eller kanske svenska småbolagsfonder? Jag angriper frågan utifrån risk. Och börjar högst upp i riskskalan.

Nu dominerar pessimisterna världens finansmarknader och volatiliteten som i princip varit borta under ett år kom tillbaka till nivåer vi senast såg under 2008. Kapitalet flockas till den amerikanska dollarn, och andra finansiella tillgångsslag upplever just nu den sämsta av världar.

För den fondinvesterare som vill, och vågar, gå mot strömmen och upplever att vi närmar oss en bra ingångspunkt, har jag några investeringstankar.

Oljepriset har totalt kollapsat den senaste månaden. Det har varit både en efterfrågekollaps och utbudschock utan dess like. Coronaspridningen minskar efterfrågan på olja från flygresor och andra transporter när medborgare i Europa och USA uppmanas till hemmakarantän. Man stänger gränser och stora delar av flygtrafiken. Samtidigt har Opec + samarbetet avslutats och istället utvecklats till ett oljepriskrig mellan Saudiarabien och Ryssland. Produktionen av olja är större än någonsin när ingen aktör vill förlora marknadsandelar.

Nu ser den amerikanska administrationen ut att ha tröttnat på det ultralåga oljepriset som ger inhemska frackingoljebolag stora problem då de behöver ett högre oljepris för att få lönsamhet. Rykten säger att de kommer att ta saudierna i örat samtidigt som de hotar Ryssland med ytterligare sanktioner om de båda parterna inte sätter sig och börjar förhandla.

För den som tror att oljepriset nått en botten finns det ett antal fonder som gynnas av det. Det mest uppenbara är de smala branschfonderna inom energi. En fondkategori som innehåller ett 15-tal fonder. I år är nedgången för fonderna i det närmaste brutal. Fondernas avkastning spänner från minus 27 procent till drygt minus 68 procent.

Det är uppenbart att energifonderna inte rör sig som underliggande oljepris. Den stora skillnaden mot att investera i en olje- och energifond istället för att köpa underliggande tillgång mot oljepriset är att energibolag fungerar som en hävstång på oljepriset.

Energibolagens hävstång beror på bolagens balansräkning och skuldsättningsgrad samt produktionskostnaden för att ta upp olja. Det gör att fondernas utveckling kan skilja mycket mot oljepriset över tid.

För den som vill sprida riskerna lite mer så är det givna valet Norge- och Rysslandsfonder. Båda marknaderna erbjuder en ovanligt stor exponering mot energisektorn. Och båda fondkategorierna har haft en extra tuff inledning på 2020. Till viss del erbjuder Brasilienfonder en relativt stor olje- och energiexponering på 14 procent av aktieindex.

Rysslandsfonder var fjolårets absoluta fondvinnare. Men nu har avkastningspendeln svängt rejält efter det stora oljeprisfallet. Enligt indexberäknaren MSCI är energisektorn den stora dominanten på Moskvabörsen med hela 55 procents vikt.

Sektorvikter i MSCI Russia Index

Hos Morningstar finns det runt 20 Rysslandsfonder. Fondkategorins enda indexfond har haft det tuffast och backat 48 procent. Bulken av Rysslandsfonder har backat runt 40 procent sedan årsskiftet. Även den ryska rubeln har tagit mycket stryk under inledningen på året, något som kan hjälpa till med avkastningen när oljepriset stabiliserar sig. För den som är intresserad av en Rysslandsfond så kan man läsa mera i min senaste fondanalys av tre köpvärda Rysslandsfonder.

Det finns ett 15-tal Norgefonder för den som vill investera i vårt västra grannland. Det är inte bara Oslobörsen som haft det tungt med sitt stora oljeberoende utan även den norska kronan har en klar motvind. Den svenska kronan har nått den högsta nivån mot norska kronan på decennier. Den Norgefond som backat mest i år har nedgång på 51 procent. För den spekulative så köper man en Norgefond extra billigt idag när den norska kronan står lägre än någonsin mot den svenska kronan.

NOK/SEK

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

 

Följ Placera på Facebook , LinkedIn

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -