New York: Tumultartad nedgång väntas

USA-börserna Rädslan kring virusspridningen och dess konsekvenser höll på onsdagen ett fast grepp om de amerikanska finansmarknaderna, där ytterligare en tumultartad handelsdag med rejäla kursfall i öppningen väntas.

Besked om amerikanska stimulanspaket lyckades inte lugna marknaderna.

Oljepriset rasade till nya bottennivåer och handeln med de amerikanska aktieindexterminerna stoppades före öppning i en så kallad "limit-down", då fallet varit för stort.

Den börshandlade fonden SPDR S&P 500 ETF Trust, som följer S&P 500-index och som inte stoppas vid någon särskild nivå, var vid 14-tiden 6,2 procent ned.

Sent på tisdagskvällen sade USA:s finansminister att Trump-administrationen avser spendera 1.000 dollar i ett stimulanspaket, inklusive 250 miljarder dollar till amerikaner.

På råvarumarknaden föll kontrakten för den amerikanska WTI-oljan med ytterligare nästan 10 procent till under 25 dollar per fat - nivåer som inte motsvarats sedan 2002.

Saudi Aramco aviserade under eftermiddagen att utbudsökningarna kommer fortsätta strax efter att motparten Ryssland kallat priset "väl lågt". Statliga Saudi Aramco kommer fortsätta med sina utbudsökningar och leverera 12,3 miljoner fat per dag, att jämföra med en daglig världsefterfrågan kring 100 miljoner fat per dag, kommande månader. Utöver Rysslands förändrade tonläge har också Irak stött på om att kalla till krismöte i Opec+ för att stävja prisfallet.

Nordsjöoljan Brent höll sig kring 5 procent ned för dagen. Också det var nivåer - kring 27 dollar per fat - som inte skådats på nära 20 år. Hittills i år har priserna på olja sjunkit med omkring 60 procent.

Flera oljebolag handlades betydligt lägre i förhandeln. Chevron backade 6,6 procent och Exxon Mobile gick ned 6,7 procent.

I övrigt rasade den redan före coronakrisen problemtyngda flygplanstillverkaren Boeing över 20 procent i onsdagens förhandel och fortsatte därmed på den 27-procentiga nedgången som aktien redan noterat denna vecka. Effekterna av covid-19 slår hårt mot flygplansindustrin och analytiker börjar nu spekulera i en slopad utdelning, enligt Market Watch.

Elbilstillverkaren Tesla sjönk 8,7 procent i förhandeln. Sent på tisdagskvällen kom uppgifter från Alameda Countys polismyndighet som tolkades som att Teslas fabrik kan komma att stängas ned helt eller delvis som en följd av coronakrisen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -