Aktiefonderna som klarat raset bäst

Fondkommentar Den senaste månaden har varit den mest oroliga och volatila jag upplevt under mina 25 år i finansbranschen. De flesta aktiefondskategoriernas avkastning lyser ilsket rött. Placera har listat de relativa vinnarna när investerarna flytt riskfyllda investeringar.

Coronavirusutbrottets fortsatta utbredning har fått volatiliteten att stiga markant på de globala finansmarknaderna i takt med sjunkande börser.

Volatilitetsindex

Att investerarna flytt till säkrare investeringar den senaste månaden är tydlig. Långa räntepapper i USA har nått nya bottennivåer när investeringskollektivet sålt aktier och köpt räntepapper. Samtidigt visar BofA Securities senaste investerarenkät att just investera i amerikanska räntepapper hör till den största bubbelrisken.

Den senaste månadens stora aktieförsäljningar har drabbat alla börser hårt. Latinamerika är den region som har haft det tyngst med störst nedgångar, mätt i svenska kronor. Kinesiska aktier har klarat av månaden bäst. Det är lite av en paradox då coronautbrottet startade där. Men investerarna ser sannolikt att Kina var först in och ser ut att vara först ut.

Men det är inte bara börserna som kollapsat. Oljepriset har sjunkit kraftigt under månaden efter OPEC-sammanbrott och oljepriskrig mellan Saudiarabien och Ryssland.

Oljepriset

Kronans utveckling den senaste månaden har varit svag. Dollarn har stärkts med 2,4 procent den senaste månaden. Samtidigt har euron stigit med hela 3,8 procent till 10,9 kr.

För den som vill fördjupa sig i utvecklingen för de globala aktiemarknaderna och vilka effekter coronaviruset fått, hänvisar jag till Pekka Kääntäs artikel ”Krisens djup står skrivet i stjärnorna”.

Placera har i vanlig ordning valt att lista vinnar- och förlorarfonder ur Avanzas aktiefondsutbud. Det skiljer drygt 50 procentenheter mellan den bästa och den sämsta fonden, vilket är riktigt mycket med tanke på att mätperioden bara sträcker sig en månad. Det är tyvärr ett kvitto på hur stökigt och oroligt den senaste månaden har varit.

Vinnarfonder

Hela listan innehåller fonder med kinesisk anknytning. De första nio fonderna är alla Kinafonder med olika bredd i investeringsmandatet, följt av en bred asienfond där Kina utgör största delen.

Att de kinesiska börserna klarat av månaden och året relativt bra trots att Coronautbrottet startade i staden Wuhan, beror på flera faktorer.

Fjolårets uppgång var inte lika stor som i övriga världen och fallhöjden med uppdrivna värderingar lägre. Kina som var först in i coronakrisen ser ut att vara först ut. Den kinesiska centralbanken har stimulerat ekonomin genom att man öppnat kranarna med likviditet och samtidigt minskat utlåningskraven för bankerna. Man kan inte heller utesluta att regeringen beordrat stödköp av kinesiska aktier via ett antal olika fonder som man har tillgång till.

Sist men inte minst så ska man inte glömma bort att Kina är världens största nettoimportör av olja och gynnas av priskollapsen i olja.

Överst på listan tronar tre fonder som investerar i kinesiska A-aktier.

Högst avkastning har Schroder ISF China A. Fonden har bara tappat knappt 6 procent senaste månaden och har faktiskt positiv avkastning sedan årsskiftet. Det är en aktivt förvaltad fond med ett koncentrerat innehav på runt 50 innehav. De tio största innehaven väger drygt 40 procent i fonden. Förvaltarna letar i huvudsak efter kinesiska A-aktieinvesteringar på de lokala kinesiska börserna Shenzhen och Shanghai.

Försäkringsjätten Ping An Group på 8,7 procent och teknikholdingbolaget Midea Group som bland annat tillverkar robotar och automatiseringssystem väger 5,1 procent, båda är fondens största innehav.

Vi hittar AGI Allianz China A Shares på en andra plats. Det är värt att nämna att under fjolåret hade fonden den högsta avkastningen av alla aktiefonder på hela 67 procent. Det är en aktivt förvaltad fond med ett koncentrerat innehav på runt 50 bolag. De fem största innehaven väger drygt 20 procent av fonden. Förvaltarna letar i huvudsak efter kinesiska A-aktieinvesteringar på de lokala kinesiska börserna Shenzhen och Shanghai, med fokus på finansbolag, industribolag och teknikbolag.

Det svenska fondbolaget East Capital har vinnarlistans tredje kinesiska A-shares fond, East Capital China A-Shares A USD som backat 8 procent. Även här är det fokus på direktinvesteringar i inhemska kinesiska A-aktier.

Investeringsstilen bygger på ett långsiktigt perspektiv, grundläggande analys och aktivt urval av aktier för att kombinera tillväxt med värde. Totalt har fonden en koncentrerad portfölj med 33 investeringar. 

Längre ner på listan har vi Kinafonder med bredare investeringsmandat. UBS (Lux) ES All China (USD) P acc investerar förutom i inhemska kinesiska A-aktier även på den närliggande börsen i Hongkong.

Bästa Asienfond är Mirae Asset Asia Great Consumer Equities. Fonden investerar i huvudsak i bolag som drar nytta av en växande asiatisk konsumtion. Det är en koncentrerad fond med drygt 30 innehav och två tredjedelar av innehaven är konsumentbolag.  Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba är fondens största innehav.

Förlorarfonder

Förlorarlistan består av många energifonder. Förutom dem så hittar vi några Brasilien- och Latinamerikafonder samt en Frankrikefond i botten.

Oljepriset har backat betydligt från årets toppnotering i början på januari. Det är en stor kontrast mot fjolåret då oljan hörde till de absolut bästa tillgångsslagen med en uppgång på 22 procent. Sedan årsskiftet är nedgången i oljepriset hela 57 procent.

Det har tyvärr varit en perfekt storm för oljeprisnedgången. Coronaspridningen minskar efterfrågan på olja från flygresor och andra transporter när medborgare i Europa och USA ombeds stanna hemma, och man stänger gränserna och stora delar av flygtrafiken. Samtidigt har Opec + kollapsat, vilket skapat ett oljepriskrig mellan Saudiarabien och Ryssland. Och produktionen är större än någonsin.

Tuffast har det varit för Schroder ISF Global Energy A Acc USD som tappat närmare 60 procent den senaste månaden. Det är mer än snittet för liknande fonder. Investerarna har sålt av olje- och energibolagsaktier i takt med ett sjunkande oljepris. Vilket märks på fondens största innehav, det amerikanska oljeservicebolaget Schlumberger med huvudkontor i Houston, som har backat knappt 60 procent på en månad.

Den stora skillnaden mot att investera i en olje- och energifond istället för att köpa underliggande tillgång mot oljepriset är att energibolag fungerar som en hävstång på oljepriset. Energibolagens hävstång beror på bolagens balansräkning och skuldsättningsgrad samt produktionskostnaden för att ta upp olja. Det gör att fondernas utveckling kan skilja mycket mot oljepriset över tid. Tänk på att vid uppgångar går oftast energifonderna betydligt bättre, och vice versa vid större oljeprisfall.

Utbudet av franska länderfonder är inte stort i Sverige. Men vi hittar Fidelity France A-Dis-EUR bland de fonder som haft en tuff månad med en nedgång på över 40 procent. Parisbörsen har en tydlig lutning mot lyxvarutillverkare. Lyxkonglomeratet LVMH är börsen absolut största bolag. Det har haft en stor motvind när bolagets lyxbutiker varit stängda i Kina och Hongkong. Aktien har backat runt 30 procent den senaste månaden. Fondens största innehav är marknadsundersökningsbolaget Ipsos som har backat drygt 40 procent.

förlorarlistan har vi ett antal Brasilien- och Latinamerikafonder. De dominerande länderna i regionen Mexico och Brasilien är stora råvaru- och oljeproducenter. Den absolut största delen av regionens export går till USA som nu drabbas hårt av coronautbrottet. Länderna har en stor turistindustri som nu mer eller mindre ligger i träda med alla flygförbud. Och inte minst så är det länder med små marginaler i ekonomin vilket syns tydligt i kristider.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -