Optimismen kollapsade totalt

Marknadskommentar Investerarnas optimism har den senaste månaden kollapsat i spåren på coronavirusspridningen. Pessimismen närmar sig finanskrisnivå. Det visar den senaste investerarenkäten från en amerikanska storbank.

Coronavirus, oljepriskrig, recessionsrisk och konkursrisk är faktorer som ligger bakom månadens enorma pessimism hos de globala investerarna. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 6 till 12 mars.

Rekorden är många i den senaste förvaltarenkäten. Den negativa stämningen hos investerarna är tydlig när det gäller nettokassan. Den har under månaden stigit till 5,1 procent från 4,0, vilket är det fjärde största månadsförändringen sedan IT-bubblan sprack år 2001.

Den stora kassan gör att förvaltarna fortfarande kan köpa mer aktier utan att bli fullinvesterade – är man positiv så kan man säga att det finns torrt krut kvar. Historisk har det varit en köpsignal när nettokassan stiger över 4,5 procent.

Det negativa sentimentet slutar inte här. De mesta indikatorerna har mer eller mindre kollapsat under månaden.

Förväntningarna på den globala tillväxten hade det brantaste fallet någonsin, undersökningen sträcker sig från oktober 1994. Nu tror hela 72 procent av investerarkollektivet att den globala tillväxten sjunker betydligt det närmaste året. Det gör att vinsttillväxten hos bolagen nu är den lägsta sedan finanskrisen 2008, samtidigt som rekordmånga investerare oroar sig för en för hög skuldsättning hos bolagen.

Kollapsen i riskapatiten är tydlig, allokeringen till aktier sjönk under månaden i den snabbaste takten någonsin.  Oron kring coronavirusets spridning har under månaden fått de globala investerarna att lämna aktier och tillgångar som är konjunkturkänsliga. Det syns tydligt att de sålt av konjunkturkänsliga aktier som energiaktier, råvarubolag, industribolag, banker, europeiska aktier och inte minst tillväxtmarknadsaktier. Istället köper man in sig defensiva aktier, obligationer och inte minst kontanter. Ett tydligt bett på en framtid med längre tillväxt och fortsatt lägre räntor.

Både den amerikanska centralbanken och många regeringar har i det närmaste handlat i panik. Det är något som inte har uppskattats av marknaden under månaden. Investerarna vill se att finanspolitikerna gör mer och med större belopp.

Att vara investerad i amerikanska statsobligationer har tagit över ledartröjan för listan över den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja. Det är inte så konstigt att den seglat upp överst. Förra veckan hade amerikanska statspapper det största nettoinflödet någonsin.

Amerikanska teknikaktier och tillväxtaktier har backat till en andra plats. Vi hittar även den amerikanska dollarn på en femteplats som fortsatt anses övervärderad.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -