Kraftiga nedgångar på Asien-börserna

Asien-börserna Centralbankernas interventioner var inte tillräckligt för att gjuta olja på börsvågorna under morgonens asiatiska handel. Skarpa fall noterades över hela linjen samtidigt som kinesisk statistik summerade en kraftig påverkan från coronavirusutbrottet under februari.

Federal Reserves styrräntesänkning med 100 baspunkter på söndagen följdes upp av Bank of Japan på måndagen, som lättade policy och utlovade ökade köp av ETF:er och andra risktillgångar. Nikkei sjönk trots det med 2,5 procent.

Kina noterade den värsta sättningen i ekonomisk aktivitet någonsin i februari, då industriproduktionen rasade med 13,5 procent och detaljhandelsförsäljningen med 20,5 procent. Centralbanken PBOC aviserade oväntat en likviditetsinjektion under natten, men marknaderna vek trots detta avsevärt.

Vid 7.30 var Shanghai ned med 2,5 procent, Shenzhen var ned med 3,8 procent och Hang Seng i Hongkong var ned med 3,4 procent.

I Nya Zeeland aviserade centralbanken räntesänkning med 75 baspunkter till 0,25 procent. Ledande index i Wellington var ned med 4 procent, samtidigt som Australiens centralbank ökade likviditeten till finansmarknaden men trots det såg S&P Sydney sjunka med 9,7 procent.

"Skalan och omfattningen av de här åtgärderna är dramatiska, som ett penningpolitiskt granatgevär till marknaden. Men marknaderna förväntar sig samtidigt extraordinära åtgärder, så vi får se om det ändrar på känsloläget något väsentligt", sade PGIM Fixed Incomes chefsekonom Nathan Sheets till Reuters.

Under dagen väntar en telefonkonferens med G7-ledarna vid 15.00.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -