Fokus på recession, Fed-slägga ignoreras

Makroveckan Federal Reserve och andra centralbanker drar till med storsläggan i ett försök att lugna marknaderna. På aktiemarknaden är man än så länge föga imponerad över handlingskraften och tycks lägga mer fokus på risken för recession.

Turbulensen på finansmarknaden fortsätter och det känns lite som att befinna sig i en finansiell torktumlare. Den svenska börsen backade med 17,1 procent i förra veckan och lika dystert såg det ut i stora delar av Europa. Den amerikanska börsen klarade sig bättre och där begränsades nedgången till 8,8 procent, efter en riktigt tjurrusning under fredagen.

Under söndagen och måndagen har flera centralbanker, med Federal Reserve i spetsen, presenterat koordinerade åtgärder för att stävja den finansiella turbulensen och de negativa effekterna på ekonomin av Corona-spridningen.

Den amerikanska centralbanken slog till med en räntesänkning med 100 punkter ner till spannet 0,00 – 0,25 procent. Dessutom avser banken att köpa stats- och bostadsobligationer för 700 miljarder dollar. Tillsammans med fem andra centralbanker ska man dessutom tillföra både inhemsk och global likviditet för att tillförsäkra att inte tillgången på kapital torkar upp. Bank of Japan lanserade även de ett paket med nya åtgärder, bland annat i form av utökade ETF-köp.

På beslutet följde kraftigt sjunkande räntor och en svagare dollar. På aktiemarknaden är man däremot mindre imponerad av handlingskraften och börserna i Asien har sjunkit samtidigt som de amerikanska terminerna pekar mot en synnerligen svag börsstart i USA efter att ha sjunkit ner till gränsen för hur mycket de kan tillåtas falla.

Oljepriset har också fortsatt nedåt och Brent-oljan handlas nu kring 31,7 dollar per fat.

Både utvecklingen på aktiemarknaden och det sjunkande oljepriset indikerar, enligt oss, att de flesta på marknaden är betydligt mer oroade över den ekonomiska utvecklingen i stort än imponerade av olika åtgärder. Det är delvis förståeligt efter att de kinesiska siffrorna över industriproduktion och detaljhandel i februari visat på en ordentlig tvärnit för kinesisk ekonomi. Risken för en global recession tycks mot den här bakgrunden vara överhängande.

Det är ingen speciellt vild gissningen att den här vecka i mycket kommer att handla om att följa den fortsatt smittspridningen och att försöka utvärdera effekterna av de motåtgärder som sätts in. För även om det åtgärder som hittills satts in är massiva så väntar sig de flesta att det kommer att krävas ännu mer för att vända på skutan.

Hoppet sätts nu till att finanspolitiken ska aktiveras på ett mer tydligt sätt bland annat för att stödja företag som hamnat i akut kris och för att förhindra stora uppsägningar av personal. I Sverige väntas regeringen lägga fram ett program med åtgärder redan under måndagen.

När det gäller makro i övrigt så är det här en ganska tunn vecka. Intressant ändå med tisdagens tyska ZEW-index som mäter humöret bland tyska analytiker och investerare. Vi får dessutom se om Federal Reserve ger något nytt kött på benen gällande åtgärder i samband med onsdagens ordinarie penningpolitiska besked.

Torsdagens amerikanska siffra över nyanmälda arbetssökande kan också ge en viss fingervisning om hur Corona-krisen börjar slå mot arbetsmarknaden.

För svenskt vidkommande är torsdagens siffra över prisutvecklingen på bostadsmarknaden av visst intresse, men det är framför allt bostadssiffrorna framöver som kommer att ge en indikation på hur Corona-krisen slår mot bostadsmarknaden.

Måndag

Mycket av de viktiga har redan skett och dagens kommer i stor utsträckning att handla om att utvärdera effekterna av de koordinerade åtgärder som centralbankerna presenterat. Kinesisk industriproduktion föll med 13,5 procent i februari och detaljhandeln med 20,5 procent. Det var betydligt svagare siffror än analytikerna hade räknat med.

 

Tisdag

Stor risk att det tyska ZEW-indexet kommer att vara mycket dyster läsning. Värt ändå att hålla koll på hur tyska analytiker och investerare ser på utvecklingen framöver. Detaljhandeln och industriproduktionen i USA väntas ha utvecklats relativt väl i februari men tveksamt om placerare kommer att lägga något större vikt vid dessa utfall.

 

Onsdag

Japanska exportsiffror blir intressant att följa eftersom de lär ge en indikation på hur det kommer att se ut i stora delar av övriga världen framöver. Den amerikanska centralbanken har ju i praktiken redan kommit med sitt räntebeslut men möjligen att man ändå kommer med någon sorts ytterligare klargöranden under onsdagskvällen.

 

Torsdag

De svenska bostadspriserna lär ha fortsatt upp i februari men det blir nog kärvare på bostadsmarknaden framöver och i alla fall så länge som Corona-paniken sprider sig. Det lär också bli en del fokus på den amerikanska veckosiffran över nya arbetslösa. För en stor risk mot den ekonomiska utvecklingen på lite längre sikt är att arbetslösheten börjar skjuta fart.

 

Fredag

Tunt på makroagendan men förhoppningen är förstås att situationen på finansmarknaden har börjat stabiliseras så att de flesta får lite möjlighet till vila under helgen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -