Fonderna som stått emot raset

Fonder Trots oljepriskollaps en stor och brutal börsnedgång finns det flera fonder som stått emot raset. Placera har tittat närmare på de 20 bästa fonderna i år.

Det snabba börsraset har tagit finansmarknaden på sängen och raderat ut fjolårets starka uppgångar. Nu handlas flera aktieindex på de lägsta nivåerna sedan hösten 2018. Samtidigt som statsräntorna sjunkit allt djupare. Den amerikanska 10-åringen handlas nu på 0,72 procent, betydligt under det 1 procent som tidigare ansågs mer eller mindre osannolikt.

De stora kapitalflödena har gjort tvära kast när kapitalet positionerat om sig och skapat nya vinnar- och förlorarfonder. För en djupare genomgång av de senaste veckornas kapitalflöden hänvisar jag till artikeln ”Brutala flöden från High Yield”.

Placera har valt att lista året vinnarfonder ur Avanzas fondutbud. Listan innehåller de 20 bästa fonderna. Spridningen i avkastning är stor bland vinnarna. Den bästa fonden är nästan upp 25 procent och nummer 20 har mer blygsamma 3,4 procent i avkastning.

En majoritet av listan innehåller olika typer av räntefonder, men de flesta har statspapper som huvudsakligt investeringsfokus. Överst på listan tronar en obligationsfond med ett tydligt amerikanskt fokus. Utöver det finns det några hedgefonder på listan. Avsaknaden av aktiefonder på vinnarlistan är inte total som man kan tro. Det visar sig att trots en tydlig flykt till lägre risk så finns det några aktiefonder med Kinafokus.

Nordea 1-Long Duration US Bd BP SEK är en aktivt förvaltad räntefond som främst investerar i amerikanska statsobligationer. Fonden förvaltas av den New York-baserade kapitalförvaltaren McKay Shields på uppdrag av Nordea. Fonden har fått en flygande start den sedan den lanserades i slutet på juni i fjol. Det är en räntefond som för tillfället har ett koncentrerat innehav på runt 20 amerikanska statspapper. De tio största innehaven utgör runt 80 procent av fondens värde. Fonden kan även investera i säkra företagsobligationer.

Fonden har ett tydligt fokus på lång duration. Det innebär att den genomsnittliga löptiden i fondportföljen är från 12 år till 28 år, snittet i fonden är 18 år. Fonden har rusat 25 procent i år.

Federal Reserve har sänkt räntan med 50 punkter och förväntas fortsätta sänka ytterligare. Det har gjort att hela räntekurvan har fallit. Den amerikanska 30-årsräntan var vid årsskiftet 2,39 procent och i skrivande stund 1,21 procent, usus goven räntenedgång på 118 punkter.

USA, 30-åring

En annan faktor som gynnat fonden är den amerikanska dollarns utveckling. Den har stigit i värde från 9,35 kr till 9,70 kr, en uppgång på knappt 4 procent.

På vinnarlistan hittar vi två hedgefonder varav en CTA-hedgefond som investerar kvantitativt och följer oftast trender. I år har flera CTA-s börjat röra på sig rätt ordentligt efter en lång och ganska dyster period.

CTA-hedgefond European Alliance RPM Evolving CTA har en avkastning på 9 procent i år. Årets avkastning förklaras av att trender har återvänt till finansmarknaderna nu när oron för recession har ökat vilket lett till ökad volatilitet. Flera tydliga trender är nedgången i amerikanska statsräntor, stigande guldpris och sjunkande börsindex.

Listans andra hedgefond är Atlant Protect, en aktivt förvaltad hedgefond som fokuserar på derivatstrategier baserade på Stockholmsbörsens OMXS30-index. Fonden eftersträvar att leverera en god absolutavkastning med en låg korrelation med den svenska aktiemarknaden. Fonden är fokuserad på att identifiera och agera på situationer då risken för börsnedgång bedöms vara högre än normalt och därmed i första hand skapa hög avkastning de perioder då den svenska börsen faller kraftigt. Precis det den lyckats med i år.

Schroder ISF China A A Acc USD är tillsammans med AGI Allianz China A Shares AT USD de enda aktiefonderna på listan. Båda har kinesiska A-aktier som investeringsfokus. Kinesiska A-aktier utgörs av drygt 3 600 företag noterade på Shanghai- och Shenzhenbörserna som tillsammans utgör världen näst största aktiemarknad efter den amerikanska. Kina är ju epicentrum för coronavirusutbrottet. Samtidigt tror många av marknadens aktörer att det innebär att det är den marknad som kommer tillbaka först när det globala coronautbrottet är över.

Sist men inte minst hittar vi blandfonden Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv. Fonden är med på Placeras elva köpvärda fonder. Och den sticker ut inom fondkategorin blandfonder-flexibel. Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv är aktivt förvaltad och har möjlighet att handla i flera tillgångsslag, inte bara aktier. Den investerar i råvaror, obligationer och valutor med ett väldigt flexibelt mandat, vilket innebär att i teorin kan fonden ha noll upp till 100 procent aktier. Fonden är bäst i fondkategorin med en uppgång på drygt 4 procent samtidigt som snittavkastningen i fondkategorin är på minus 6,3 procent.

I år har fonden gynnats av fallande amerikanska räntor, en svagare krona, en stark yen och ett stigande guldpris.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -