Stockholmsbörsen forsatte nedåt

Börsen Stockholmsbörsens storbolagsindex handlades ånyo slagigt och föll tillbaka efter en inledande ökning på onsdagen. Swedbank var en av få stigande aktier.

Storbolagsindexet OMXS30 sjönk med 1,4 procent till nivån 1.512 på onsdagen, med aktier för 31,2 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen under dagen. Nedgångarna eldades på efter amerikansk öppning. Det var relativt stora skillnader mellan enskilda index i Europa. CAC40 i Paris var upp med 0,2 procent medan Frankfurts DAX sjönk med 0,4 procent.

Aktiemarknaderna gavs stöd under morgonen då Bank of England tillkännagav sänkt basränta med 50 punkter till 0,25 procent. Londonbörsens FTSE100 stängde dock 2 procent ned.

Swedbank tog en tidig tätposition i OMXS30. Aktien var som mest upp 4,6 procent på beskeden om att utredningen av bankens arbete mot penningtvätt, som advokatfirman Clifford Chance genomför, har funnit att transaktioner som uppgår till cirka 4,8 miljoner dollar utgör troliga brott mot amerikanska sanktioner.

Morgan Stanley beskrev i en snabbkommentar rapporten som en positiv trigger för aktien givet de potentiella sanktionsbrottens omfattning och natur. Swedbankaktien sjönk dock tillbaka mot slutet och noterades blott 1,3 procent upp vid stängning, då omsprungen av SKF (+1,7 procent) och sida vid sida med Autoliv (alltså +1,3 procent).

I botten hittades Getinge, 7,5 procent ned. Det hjälpte inte att DI rapporterade om att Carnegie i en analys upprepat att aktien är köpvärd sett till det kraftigt ökade behovet av respiratorutrustning för de kritiskt drabbade av coronaviruset.

Andra aktier i bottenskiktet var Boliden, H&M och Securitas - samtliga ned med mer än 4 procent vardera.

Coronaviruset fortsatte att dominera nyhetsflödet även på onsdagen och just vid stängning kom beskedet från Världshälsoorganisationen WHO att utbrottet nu är att klassa som en pandemi. Bakslag i statistik över nya smittade i Sydkorea spädde på oron, samtidigt som antalet smittade i Europa gick mot 20.000-strecket. I Sverige rapporterades ett första dödsfall på eftermiddagen och Folkhälsomyndigheten har skickat en hemställan till regeringen om att neka sammankomster med folksamlingar på över 500 personer.

Under dagen rapporterades nya insynsköp av ledningspersoner i Fingerprint. Vd Christian Fredrikson köpte aktier i bolaget för drygt 1,2 miljoner kronor mellan den 6 och den 9 mars. Aktien stängde 1,5 procent upp.

Clas Ohlsons rapport för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2019/2020 visade ett något lägre rörelseresultat jämfört med analytikerestimat från Infront. Aktien föll 5,5 procent, trots att vd Lotta Lyrå till Nyhetsbyrån Direkt sade att det finns all anledning att tro att bolaget når sin marginalprognos för innevarande räkenskapsår.

Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 11 mars

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -