Rekordlåg värdering inget skäl

Aktieanalys Munters-aktien har rasat på sistone då marknaden oroas för coronaeffekter. Oron är befogad och även om värderingen ser låg ut håller vi oss på sidlinjen tills läget klarnar.

Fuktspecialisten Munters har tappat nästan 30 procent av sitt börsvärde i de senaste veckornas börsras. Bolaget har tillverkning och försäljning i såväl Kina som Italien och oron för olika typer av störningar är uppenbarligen stor.

Fler störningar är inte vad Munters behöver. Bolaget har haft några rejält stökiga år sedan introduktionen i maj 2017. Stora åtgärder har satts in för att få ordning på vikande lönsamhet och svag tillväxt. Ett program kallat Full Potential Program, FPP, lanserades i början av 2019 och väntas leda till årliga besparingar på 210 Mkr från och med innevarande år.

Mycket av insatserna har riktats mot verksamheten inom kylning av datorhallar, kallad Data Centers. När Munters kom till börsen var det ett av bolagets stora framtidshopp. Förhoppningarna grusades dock snabbt då verksamheten fick stora lönsamhetsproblem. Den europeiska delen av verksamheten har nu lämnats men Munters tänker satsa vidare på området i USA.

Även verksamheten inom Mist Elimination hade bolaget tidigare planer på att lämna. Likt Data Centers i USA har dock Munters ändrat sig på den punkten och kommer nu behålla Mist Elimination. Produkterna används bland annat i system för rening av rökgaser från fartyg och kolkraftverk.

Områdena Data Centers och Mist Elimination lyfts fram av vd Klas Forsström som drivande i Munters organiska ordertillväxt på 3 procent för helåret 2019. Bland annat har Data Centers breddat sin verksamhet i USA och adresserar en större marknad.

Åtgärdsprogrammet inom Munters har kortsiktigt lett till kostnader. Justerat för dessa förbättrades lönsamheten med en knapp procentenhet under 2019. Det fjärde kvartalet enskilt innebar dock några tiondelars försämring till följd av bland annat tillfälligt högre personalkostnader inom snabbväxande områden.

Den justerade rörelsemarginalen i fjärde kvartalet var klart sämre än väntat. Snittprognosen låg enligt Infront på 13,8 procent men utfallet blev 12,5 procent. Det justerade rörelseresultatet landade också 11 procent under snittprognosen.

Orderingången landade dock glädjande nog helt i linje med förväntningarna i kvartalet och ökade 6 procent jämfört med året innan. Organiskt var dock tillväxten i orderingången noll. Klas Forsström konstaterar i sitt vd-ord att efterfrågan varit ojämn i kvartalet och att åtminstone vissa områden noterat en bra tillväxt.

Det gäller bland annat området Food Tech som noterade en bra efterfrågan inom ägg- och kycklingmarknaden i Asien. Det justerade rörelseresultatet för området stärktes totalt med 24 procent i kvartalet trots något lägre omsättning. Rörelsemarginalen förbättrades kraftigt.

Av Munters två affärsområden svarade Food Tech för 30 procent av koncernens justerade rörelseresultat 2019. Området Air Tech stod för 70 procent. Utvecklingen för Air Tech i fjärde kvartalet var inte lika stark som för Food Tech. Omsättningen ökade med 9 procent men resultatet var oförändrat. Marginalen backade således något.

För helåret rapporterade dock båda områdena klart förbättrade resultat och stärkta marginaler, främst tack vare åtgärderna under FPP.

Inför 2020 flaggar Munters för att större fokus ligger på att driva lönsam tillväxt. Innovationer lyfts bland annat fram som ett fokusområde.

Målet på medellång sikt är en årlig organisk tillväxt på 5 procent, kompletterat med utvalda tilläggsförvärv. Munters marknader har en strukturell tillväxt drivet bland annat av miljöregleringar och ökade krav på energibesparingar och hållbara lösningar.

De analytiker som bevakar Munters räknar enligt databasen Factset i snitt med att bolaget innevarande år ökar omsättningen med 2 procent och att rörelsemarginalen, ebita, förbättras till 12,9 procent. Snittprognosen för vinst per aktie ligger på 2,91 kronor.

För 2021 är snittprognosen en tillväxt på 4 procent och en ytterligare ökning av rörelsemarginalen till 13,4 procent. Vinst per aktie väntas öka till 3,30 kronor per aktie.

Snittprognoserna för vinst per aktie de närmaste åren ger i dagsläget p/e-tal på 12,4 respektive 10,9. Justerat för nettoskuldsättning värderas rörelsen till 10,9 gånger innevarande års väntade rörelseresultat enligt Factset.

En besvikelse för aktiemarknaden i Munters bokslutsrapport var att bolaget valde att inte lämna någon utdelning för 2019. Snittprognosen inför rapporten var en utdelning på 20 öre per aktie. För 2020 och 2021 ligger snittprognoserna på 52 öre respektive 95 öre vilket i dagsläget ger direktavkastningar på 1,4 procent respektive 2,6 procent.

Munters-aktien har som sagt fallit kraftigt i de senaste dagarnas börsturbulens. Även om kursen stod ännu lite lägre i slutet av 2018 så är värderingen för de kommande tolv månaderna den lägsta hittills.

I grunden är Munters efterfrågan relativt stabil då bolaget servar många kunder inom stabila sektorer som livsmedels- och läkemedelsindustrierna. Av omsättningen 2018 svarade dock Kina för 13 procent och Munters har tre produktionsanläggningar i landet, dock ej i de hårdast drabbade regionerna. Ett par tillverkningsenheter finns även i norra Italien. Totalt har Munters 18 fabriker runt om i världen enligt den senaste årsredovisningen.

En klar risk för coronaeffekter i produktion och efterfrågan de närmaste kvartalen finns för Munters. Det är svårt att uppskatta hur stora effekterna kan tänkas bli men efter ett kursfall på nära 30 procent har aktiemarknaden har tagit rejäl höjd för dåliga besked.

Någon typ av vinstvarning eller klargörande av effekterna bör dyka upp den närmaste tiden och givet det rent allmänt väldigt skakiga läget på börsen blir rådet att invänta klarare besked. Munters-aktien är värd att hålla ögonen på men tills vidare håller vi oss på sidlinjen.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Munters Group Köp 35,42 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -