Brutala flöden från High Yield

Fondkommentar Det är få platser på finansmarknaden som varit immun från coronavirusoron. Utförslöpan har varit snabb och skoningslös. Men det finns ljuspunkter.

Den senaste tidens kapitalflöden visar tydligt var kapitalet hittat till. Enligt den amerikanska investmentbanken BofA Securities har det varit väldigt stora utflöden från både aktier och obligationer, samtidigt som ädelmetaller nu har över 12 veckor av tydliga nettoinflöden.

Om vi börjar med ädelmetallerna så är guldet den klara vinnaren på nettoinflöden av kapital. Silverpriset har inte hängt med guldpriset som är upp 10 procent sedan årsskiftet, och 5 procent sedan den första mars. Guldpriset är på väg mot det högsta priset på närmare sju år. Efterfrågan kommer både från centralbanker och ETF-industrin som fortsätter att vara stora nettoköpare.

Guld och silver sedan årsskiftet i år

Silverpriset har faktiskt backat med tre procent i år. Och det stora tappet har kommit de senaste veckorna. En sannolik förklaring är att silver även är en industrimetall. Ungefär halva silverproduktionen går till industrin och resterande till smycken och silvertackor.

Det är inte bara guld som investerarna ser som en säker hamn under coronaturbulensen. Tillgångsslaget obligationer påminner om ädelmetaller. När man gräver bland obligationerna är det tydligt att det både finns vinnare och förlorare på de stora kapitalflödena.

Investerarna har verkligen flockats till statsobligationer de senaste veckorna. Förra veckans nettoinflöde till statsobligationer var den det sjunde största någonsin. Även inflationssäkrade obligationer har haft stora inflöden de elva senaste veckorna. Vi hittar den amerikanska 30-åriga obligationen som årets största obligationsvinnare.

De stora ränteförlorarna hittar vi bland företagsobligationer med högrisk (High Yield). Förra veckan var nettoutflödena brutala. De var de tredje största någonsin. Särskilt hårt har det varit för energibolagen som har en riktig tuff motvind i oljepriskollapsen. Företagsobligationer som är säkra (Investment Grade) har den senaste tiden också fått känna på stora nettoutflöden. Förra veckan var det största nettoutflödet på drygt ett år.

Även tillväxtmarknadsobligationer har fått det allt kämpigare trots den amerikanska centralbankens överraskande stora räntesänkning som gynnar just tillväxtmarknadsobligationer i amerikanska dollar.

Men de riktigt stora nettoutflödena hittar vi i aktier. Det är breda utflöden, amerikanska aktier har nu en månad med stora nettoutflöden. Europeiska aktier hade förra veckan det största nettoutflödet på 28 veckor. Och det fortsätter med tillväxtmarknadsaktier som var stråt vassare med det största nettoutflödet på 30 veckor. På tillväxtmarknaderna sticker ryska och indiskaaktier ut med de relativt största nettoutflödena senaste veckorna.

På sektornivå hittar vi de största förlorarna bland energibolag och finansbolag med banker i täten. Energiaktierna har fått känna på en kollaps i oljepriset. Investerarkollektivet är orolig för banker av två anledningar. Det första är för att de har viss låneexponering mot energibolag och det andra är de kraftigt sjunkande räntor. Sänkta räntor gynnar inte bankernas intjäning.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -