"Då är det kört att komma in billigare"

Börs Det nuvarande raset är allvarligt, men det kommer att tas igen relativt snabbt, enligt Peter Sjoeholm vd, förvaltare och grundare av fondbolaget Neox Capital.

”Sedan andra världskriget har det skett 30 ras liknande det vi nu sett. Det har i genomsnitt tagit 110 dagar för marknaden att återhämta sig från rasen, säger Peter Sjoeholm.

Det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 sedan år 1945.

Hur ser du på den nuvarande nedgången?
”Det kommer att ta lite tid eftersom skräcken är så pass stor. Allt det som vi skjuter upp nu ifråga om konsumtion kommer att tas igen med undantag för tjänster som inte går att spara som till exempel flyg- och hotellresor.”

”Företag kommer att behöva öka på sin produktion för att ta igen det de tappat, då kommer även servicesektorn att dras med upp. Vi får en återgång.”

Hur ser nedgången ut i förhållande till tidigare nedgångar?
Ser man på tidigare virusskräcknedgångar, så finns det inget år där börsen varit ner på helåret. Det enda undantaget är viruset HIV som kom år 1981. Det året var börsen ner. När vi hade SARS år 2003 var börsen upp 26 procent.”


Peter Sjoeholm.
 

När tror du att ekonomin vänder upp igen?
Det kan ske under tredje kvartalet innan det kommer igång igen. Förmodligen kommer börsen att vända tidigare. Om nu Sydkorea som var det land som hade näst flest smittade börjar få kontroll över smittan, då har vi ett sätt att hantera viruset även i en öppen ekonomin.”

”Viruset är fortfarande så lite spritt att det fortfarande är lite större sannolikhet att bli smittad än att vinna på lotto. Sannolikheten är extremt liten. Vid våra vanliga influensor är det flera hundra tusen som dör, så i det här fallet är det, det okända som skrämmer.”

För investerare är rådet att ligga kvar trots rasen.
”Blir det en snabb återhämtning, så kommer man inte att hinna in igen. Då är det bättre att ligga kvar. En del sådana här dagar kan det gå 4–5 procent per dag och då är det kört att komma in billigare igen.”

Även när det gäller oljeprisnedgången så är Peter Sjoeholm optimist.

”Det är mer ett tecken på skräck än på fundamenta. Oljepriset kommer också att återhämta sig så småningom. Vi kan inte leva utan olja. Alla företag behöver olja. Fram emot sommaren kommer oljepriset med stor sannolikhet att vara tillbaka runt 50–60 dollar fatet. Saker och ting har en förmåga att återgå.”

Neox Capital har både Lundin Petroleum och finska Neste i portföljen.

Neox Capital sysslar med datadriven förvaltning. Fondbolaget är Luxemburgbaserat och har funnits i tio år och har ett förvaltat kapital på tre miljarder kronor.  

Totalt har fonden ett 20-tal innehav. Bland annat äger man Ericsson, Wirecard och Sartorius.

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -