I det närmaste full panik

Makroveckan Om det var lite stökigt på finansmarknaderna i förra veckan så ser den här veckan ut att inledas i något som i det närmaste verkar vara full panik. ECB står näst på tur att försöka skapa lite lugn på marknaden.

Coronapaniken fortsätter att sprida sig på marknaden och allt tyder på en tung inledningen på veckan. Redan förra veckan var jobbig och den svenska börsen backade med 1,8 procent efter en svag avslutning. Även i USA avslutades veckan med fall men för veckan som helhet steg faktiskt börsen (S&P500) med 0,6 procent.

räntemarknaden var det större dramatik och marknadsräntorna sjönk på bred front. Den amerikanska tioårsräntan föll för första gången under 1 procent och i Tyskland slogs ett nytt bottenrekord med -0,89 procent. Oljepriset (Brent) rasade i sin tur ner till 45 dollar per fat.

Men de här siffrorna är redan historia. För nu har marknaden drabbats av den stora frossan där spridningen av Coronaviruset visserligen agerar motor men där själva marknadsrörelserna i sig spär på oron för att världsekonomin ska gå in i en djup recession.

Under natten mot måndag har asiatiska börsen sjunkit med mellan 3 och 6 procent. Samtidigt som terminerna för den amerikanska börsen slagit i handelsspärrar med nedgångar på närmare 5 procent.

Efter att OPEC (läs Saudiarabien) och Ryssland inte lyckats enas om nya produktionsneddragningar har Saudiarabien släppt på kranarna och oljepriset har rasat ner till strax under 34 dollar per fat.

räntemarknaden har nedgångarna accelererat. Nu ligger den amerikanska tioårsräntan på 0,47 procent och på marknaden prisar man nu in en räntesänkning med uppemot 0,75 procentenheter på den amerikanska centralbankens nästa penningpolitiska möte. Frågan är inte om det kommer en räntesänkning utan om Federal Reserve törs vänta till det ordinarie mötet den 17 - 18 mars.

Först ut är ändå ECB som har sitt räntemöte nu på torsdag. Nu börjar en stor del av marknaden räkna med att banken tar till storsläggan i ett försök att skapa lite lugn. Utökade köp av obligationer och ny fördelaktig utlåning (LTRO) ligger närmast till hands när utrymmet för att sänka räntan är så pass begränsat. Dessutom får färska ECB-chefen Christine Lagarde bekänna färg i samband med den efterföljande presskonferensen. Räkna med att hon kommer att ta upp behovet av att även finanspolitiken behöver aktiveras. Ett krav som dessutom verkar få allt större gehör hos ansvariga politiker. Både Spanien och Tyskland ser ut att agera och Frankrike lär inte komma långt efter.

För svenskt vidkommande blir det mest intressanta utfrågningen av Stefan Ingves och Anna Breman i finansutskottet på tisdag. Ett utmärkt tillfälle för dessa att bena ut hur Riksbanken kan tänkas agera på den uppkomna situationen. Riksbankens nästa penningpolitiska besked dröjer till 28 april men banken behöver nog agera innan dess, även om vi räknar med att Ingves försöker gjuta lite olja på vågorna.

Torsdagens svenska inflationssiffror lär också öka trycket på Riksbanken.

Den här veckan lär dessutom bli fylld av olika uttalanden från politiskt- och centralbankshåll i ett försök att få situationen under kontroll. Nu krävs de samordnade åtgärder som förra veckans G7-möte inte förmådde leverera.

Måndag

Givetvis är allt fokus på de dramatiska marknadsrörelserna. Ändå kan det vara värt att kolla på hur investerarförtroendet i EMU-området utvecklats under den senaste tidens turbulens. En siffra som riskerar att försvagas ytterligare om turbulensen fortsätter.

Tisdag

De svenska bostadspriserna lär ha fortsatt uppåt i februari men det är svårare att bedöma fortsättningen. Stefan Ingves får ett utmärkt tillfälle att bena ut Riksbankens strategi för att möta de utmaningar som banken står inför när han utfrågas i finansutskottet. Högintressant!

Onsdag

Amerikanska inflationssiffror för februari känns visserligen lite obsoleta givet det uppkomna läget men väntas ändå visa på att det finns utrymmen för banken att agera med ytterligare stimulanser. Även överraskande hög inflationssiffror skulle i dagsläget hanteras med ro på marknaden.

Torsdag

Svenska inflationssiffror fortsätter att gäcka Riksbanken. Dagens, och veckans, huvudnummer är det penningpolitiska beskedet från ECB. Nu gäller det för banken att gräva djupt i den penningpolitiska säcken för att hitta åtgärder som kan lugna marknaden och förhindra en recession. Ökade obligationsköp och ny, fördelaktig utlåning ligger nog närmast till hands. Högintressant att höra vad ECB-chefen Christine Lagarde säger på den efterföljande presskonferensen.

Fredag

Veckan avslutas med svensk arbetslöshetssiffror och amerikanska siffror över hushållsförtroendet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -