Kan NCC leva upp till förväntningarna?

Aktieanalys NCC rör sig åt rätt håll men långsammare än vad aktiemarknaden väntar sig. Vi ser en risk för fler besvikelser framöver och tycker fortfarande det finns bättre alternativ i sektorn.

Byggjätten NCC:s bokslutsrapport fick ett översvallande positivt mottagande på Stockholmsbörsen när den presenterades i slutet av januari. Inkluderat de närmast följande handelsdagarna steg aktien 20 procent på rapporten.

Det förvånade många med tanke på att utfallet i fjärde kvartalet genomgående var sämre än väntat. Jämfört med snittprognosen i Infront Datas sammanställning var resultatet före skatt 15 procent lägre, vinst per aktie hela 33 procent lägre och även utdelningen blev 12 procent under förväntan.

En stark orderingång hade kunnat förlåta ett oväntat svagt fjärde kvartal och förklara kursglädjen. Inte heller den levde dock upp till förväntningarna. Ordersiffran 13,7 miljarder kronor var ett par miljarder under snittprognosen och även hela 25 procent lägre än omsättningen i kvartalet. Allt annat lika pekar det mot kraftigt sjunkande omsättning framöver.

Som tur är hade NCC bättre orderingång tidigare under 2019 och helårssiffrorna är mer betryggande. Orderingång, orderbok och omsättning för helåret låg alla kring 58 miljarder kronor.

All orderingång är dock inte likvärdig. NCC:s stora problem de senaste åren är att bolaget räknat allt för frimodigt i sina anbud. Det har lett till ett stort antal projekt med svag, eller negativ, lönsamhet vilket tyngt marginaler och vinster i hela koncernen.

Vd Tomas Carlsson har kommit in med uppdraget att sänka risken i orderboken och stärka upp rutiner kring anbud och projektgenomföring. Det är en svår balansgång som lätt leder till sjunkande orderingång. Det var något som konkurrenten Peab upplevde för några år sedan när de genomgick samma process. Tillväxten bromsade tydligt in under en period när man blev mer restriktiv i vilka uppdrag man budade på och till vilka antaganden.

Tillväxt utan lönsamhet är dock inte mycket värd, och tanken är att det man offrar på översta raden betalas igen i form av bättre marginaler och högre resultat på sista raden. NCC:s resultat förbättrades också kraftigt i det fjärde kvartalet jämfört med året innan, om än inte alls så mycket som förväntat. Jämförelsekvartalet tyngdes av omstruktureringskostnader men även justerat för det ökade rörelseresultatet med närmare 65 procent.

Flertalet av NCC:s affärsområden rapporterade resultatförbättringar i fjärde kvartalet. Området Building Swedens resultat var däremot marginellt lägre än året innan. Jämfört med förväntningarna i aktiemarknaden presterade området Building Nordics klart bättre än väntat och området Infrastructure klart sämre än väntat. Även Building Sweden var en besvikelse.

En något dämpad konjunktur under åtminstone första halvåret 2020 låg i förväntningarna redan innan Coronaviruset började spridas. Tomas Carlsson sade dock i samband med bokslutsrapporten (30 januari) att han såg en fortsatt stark efterfrågan på NCC:s marknader. Bostadsmarknaden har stabiliserats enligt vd:n och marknaderna för kontor och offentliga byggnader är starka.

Den svaga orderingången i fjärde kvartalet förklarar Tomas Carlsson med mer restriktiv budgivning från NCC:s sida samt längre beslutsprocesser på vissa håll. Han pekade samtidigt på den relativt starka ordersiffran för helåret och underströk att ett enskilt kvartal är en för kort period för att kunna dra några mer långtgående slutsatser.

Aktiemarknaden drog som sagt inledningsvis positiva slutsatser av NCC:s bokslutsrapport. De senaste veckornas börsfall har tärt på aktien men den står i skrivande stund fortfarande på plus 8 procent sedan årsskiftet. Även på ett års sikt har aktien gått bättre än börsen som helhet.

De analytiker som bevakar NCC räknar enligt Infront Datas sammanställning med att bolaget ökar omsättningen med drygt 3 procent under 2020. Rörelsemarginalen väntas ta ett kraftigt kliv uppåt till 3,4 procent från fjolårets 2,2 procent. Snittprognosen för vinst per aktie ligger på 15,10 kronor, vilket vore en ökning med 87 procent.

För 2021 väntas en vinsttillväxt på mer beskedliga 10 procent. Omsättningen väntas öka med 3 procent och marginalen spås då vara uppe i 3,7 procent.

Snittprognoserna för vinst per aktie de närmaste åren ger i dagsläget p/e-tal på 10,9 respektive 9,9. Som jämförelse handlas Peab till p/e 11,7 på 2021 års estimat och Skanska på 13,2.

NCC handlas således med en rejäl rabatt mot konkurrenterna. Ser vi till bevisade vinster däremot, och räknar på 2019 års resultat så blir bilden en annan. Då värderas Skanska och Peab till p/e 13,2 respektive 13,3 medan NCC ligger på 20,4. NCC väntas ha mer än fördubblat fjolårets vinst till år 2021.

Utdelningen för 2019 föreslås bli 5 kronor per aktie vilket ger en direktavkastning på 3,0 procent. För de närmaste åren väntas direktavkastningar på 4,2 procent respektive 5,0 procent.

Om NCC kan öka vinsterna i linje med de förväntningar som finns i aktiemarknaden för tillfället så har aktien mer att ge på lite sikt. Byggkonjunkturen är fortfarande relativt stark och i takt med att NCC jobbar färdigt sina gamla problemprojekt bör marginalerna återhämtas en del.

Konkurrensen är dock fortfarande hård i sektorn så det kommer att bli ett styvt jobb att öka omsättningen samtidigt som marginalerna förbättras kraftigt.

Det fjärde kvartalet var som sagt klart sämre än väntat så NCC har inte hittills visat att man kan leverera i linje med förväntningarna. Tills bolaget gör det är en riskpremie mot konkurrenterna motiverad. Vill man ha exponering mot byggsektorn tycker vi fortfarande att det finns bättre val än NCC-aktien och vi behåller en neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
NCC B Neutral 166,05 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -