Trycket ökar på världens centralbanker

Makro Federal Reserves överraskande räntesänkning gav inte den skjuts till marknaden som både banken själva och många med dem nog hade räknat med. Nu stiger förväntningarna på ytterligare åtgärder.

Den amerikanska centralbanken sänkte överraskande sin styrränta med hela 0,50 procentenheter, ner till spannet, 1,00 – 1,25 procent. under tisdagskvällen. Den första räntesänkningen mellan ordinarie penningpolitiska möten sedan finanskrisen 2008. En manöver som gav börserna ett glädjeskutt som varade i ynka 15 minuter. Sen vände de amerikanska börserna återigen ner och slutade dagen på knappa -3 procent.

Både räntesänkningen och reaktionen måste sägas vara lite överraskande.

När det gäller räntesänkningen hade det visserligen börjat prisas in en räntesänkning vid det ordinarie mötet den 18 mars men marknaden togs på sängen när sänkningen kom redan nu.

En möjlig förklaring till att Federal Reserve ryckte ut till marknadens försvar kan vara att gårdagens G7-möte inte lyckades komma överens om koordinerade åtgärder för att begränsa de negativa effekterna på världsekonomin av Corona-viruset. Det kan ha skrämt Federal Reserve som kanske räknade med att det skulle innebära ytterligare turbulens på de finansiella marknaderna.

Att gårdagens räntesänkning fick en liten aura av panikåtgärd kan också ha skrämt marknadsaktörerna. Dessutom är det en ganska allmän tolkning på marknaden att räntesänkningar i allmänhet har en mycket liten effekt på den typ av oro och produktionsstörningar som Corona-spridningen bidragit till. Det är en stor skillnad på verkningsgraden mot när det gällde att mota det direkta hotet från en finansmarknad som på egen hand var i gungning i samband med finanskrisen.

Fed-sänkningen kan också ha bidragit till att oron för de ekonomiska konsekvenserna av Corona-viruset faktiskt steg ytterligare.  Fed-ledamöterna tillhör säkert de som har mest tillgänglig information kring de negativa effekterna av Corona-viruset och det kan ha byggts upp en rädsla bland marknadsaktörer att det kan bli värre än man hittills räknat med.

Fed-chefen Jerome Powell betonade på gårdagens presskonferens att man följer utvecklingen noga och är beredda att agera igen. Det börjar redan spekuleras i att nästa räntesänkning kan bli aktuell redan på det ordinarie penningpolitiska mötet den 17 – 18 mars. Men redan nu kan det konstateras att räntan ligger alldeles för nära nollan för att det ska kännas riktigt bekvämt. Inte minst mot bakgrund av att Federal Reserves överraskning gav så liten effekt.

Till lite av gårdagens marknadspanik har säkert också bidragit att WHO nu justerat upp dödligheten för Corona-viruset till 3,4 procent. En högre dödlighet än vad det tidigare spekulerats kring. Den goda nyheten var att Corona-viruset inte smittar lika lätt som vanlig influensa.

Nu ser det för tillfället åter lite ljusare ut på finansmarknaderna och det finns en förväntan om nya åtgärder, bland annat från andra centralbanker. Helst skulle nog marknaden se att centralbanker återupptog sina köp av obligationer. En åtgärd som inte ligger så långt bort sett till att många centralbanker har svårt att sänka räntorna ytterligare.

Den mer bestående effekten av tisdagens räntesänkning är att den amerikanska dollarn tappat mot de flesta valutor och att den amerikanska tioårsräntan fallit under 1 procent för första gången i historien.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -