Riskerna ökar i Husqvarna-aktien

Aktieanalys Oron för komponentbrist i Kina tynger Husqvarna-aktien. Värderingen är nedtryckt men risken är också stor för negativa besked i närtid.

Husqvarna har fått en dålig start på 2020 och aktien handlas på sin lägsta nivå sedan våren 2016. Bokslutsrapporten i början av februari bjöd på sämre siffror än väntat men marknaden oroas huvudsakligen för leveransproblem i Kina inför den viktiga trädgårdssäsongen.

Det fjärde kvartalet är lågsäsong för Husqvarna och 2019 är dessutom redan historia så det faktum att utfallet i perioden blev sämre än väntat är ingen större katastrof. Rörelseförlusten blev knappt 4 procent större än snittprognosen inför rapporten. Både Husqvarna-divisionen och Gardena rapporterade negativ tillväxt i kvartalet.

När det gäller Husqvarna avgörs en stor del av året redan under kvartal ett och två. Då sker införsäljningen av produkter till trädgårdssäsongen och de båda divisionerna Husqvarna och Gardena bidrar starkt till resultatet.

Coronavirusets utbrott i Kina hänger som ett mörkt moln över Husqvarna då det riskerar att spoliera den så viktiga säsongsupptakten för bolaget. Avgående vd Kai Wärn sade i samband med bokslutsrapporten (fjärde februari) att så länge komponenttillförseln normaliserades under de kommande veckorna så skulle påverkan på affärerna bli begränsad. Om däremot försörjningskedjan hade fortsatta störningar in i mars så varnade han för att det kan uppstå eftersläpningar i miljardklassen på vissa produkter.

Utvecklingen tycks ha gått åt rätt håll i Kina sedan dess men det är svårt att i detalj veta hur försörjningskedjorna påverkats. Några ytterligare besked har inte kommit från Husqvarna.

De senaste åren har varit jobbiga för Husqvarna och det syns också i kursgrafen som är väldigt flack. Dels har bolaget tvingats kasta in handduken när det gäller de lägre prissegmenten i USA. Konkurrensen är allt för tuff och den forna divisionen Consumer Brands har lösts upp och håller till största delen på att avvecklas. Det är produkter med låg lönsamhet så effekten blir mest en dämpad tillväxt på översta raden.

De senaste årens trädgårdssäsonger har också påverkats negativt av dåligt väder. Värst var sommaren 2018 då värmeböljan tog kål på gräsmattor över hela norra halvklotet. Men inte heller 2019 blev särskilt bra för Husqvarna, åtminstone inte sett till försäljning. Framför allt andra kvartalet blev svagt och totalt för året landade den valutajusterade tillväxten på 1 procent.

Resultatmässigt har dock Husqvarna tagit ett kliv framåt. Strukturåtgärder, effektiviseringar, prishöjningar och i viss mån även valutaeffekter har bidragit till en klart förbättrad lönsamhet. Trots ett svagt fjärde kvartal slutade helåret 2019 med ett marginallyft på cirka 1,5 procentenheter, och en ökning av rörelseresultatet med 21 procent justerat för engångsposter.

Även kassaflödena har förbättrats. Det operativa kassaflödet steg 2,5 miljarder kronor till 3,8 miljarder. Nettoskulden justerat för leasing- och pensionsskulder var vid årsskiftet också något lägre än för ett år sedan.

Premiumprodukter står i fokus för Husqvarna framöver och mycket hopp sätts till robotgräsklippare. Det är ett område där bolaget är marknadsledare i världen och som väntas driva både tillväxt och marginalförbättringar de kommande åren. Tillväxten under 2019 för robotgräsklippare och batteridrivna produkter inom Husqvarna blev 5-10 procent enligt bolaget. För 2020 väntas tillväxten för området öka till cirka 15 procent.

Kai Wärn sade i samband med bokslutsrapporten att han räknade med att innevarande år skulle bli mer normalt vad gäller den underliggande marknadens tillväxt. För Husqvarna som helhet skulle det innebära 4-5 procents ökad omsättning justerat för Consumer Brands.

Analytikernas snittprognos för 2020 är en omsättning på drygt 42 miljarder med en rörelsemarginal på 10,3 procent justerat för engångsposter. Vinsten per aktie väntas öka 16 procent till 5,11 kronor.

För 2021 är prognosen en tillväxt på knappt 4 procent och en marginal på 10,7 procent. Vinst per aktie ökar då med 12 procent till 5,71 kronor. De snittprognoserna ger i skrivande stund p/e-tal för de närmaste åren på 12,7 respektive 11,0.

Utdelningen för 2019 föreslås bli 2,25 kronor per aktie vilket ger en direktavkastning på 3,6 procent. För de båda närmaste åren väntas direktavkastningar på 3,8 procent respektive 4,4 procent.

Husqvarna-aktien står på minus 16 procent sedan årsskiftet och jämfört med när vi sist kikade på aktien i oktober i fjol ligger p/e-talen för de närmaste åren cirka 15 procent lägre.

Det första kvartalet i fjol bjöd på hygglig tillväxt både på översta och sista raden. Därefter var som sagt utvecklingen en besvikelse så jämförelsetalen för resten av året är relativt lätta. Som alltid när det gäller Husqvarna hänger mycket på vädret under våren och sommaren. Får vi något som liknar normalt väder finns goda förutsättningar för en bra vinsttillväxt under 2020.

Det stora frågetecknet i närtid är utvecklingen i Kina. Vi befinner oss i skrivande stund i början av mars så om Husqvarna fortfarande ser en brist på komponenter, med stora eftersläpningar som följd, borde man flagga för det inom de närmaste veckorna.

Vill man lyfta oron kring aktien borde man även flagga för om så inte är fallet. Osäkerheten tynger tydligt utvecklingen för tillfället. Är man riskvillig, eller långsiktig, utnyttjar man det till att köpa på till synes attraktiva nivåer. Är man det inte avvaktar man besked om läget och offrar några procents avkastning för att undvika en kalldusch.

Vi lutar åt det sistnämnda. Här och nu är osäkerheten för stor både vad gäller potentiella flaskhalsar i produktionen, men även hur efterfrågan kommer att utvecklas på viktiga marknader som USA de närmaste kvartalen nu när Coronaviruset börjar ge avtryck på allvar i vardagen även där.

Tills åtminstone det ena av de båda frågetecknen rätas ut avvaktar vi.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Husqvarna B Neutral 62,54 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -